Partnerskapsloven - en parentes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

P>

PARTNERSKAPSLOVEN

er en historisk parentes. Det som i sin tid var et viktig juridisk gjennombrudd for homofiles rettigheter, viser seg nå å være en ordning som diskriminerer i en slik grad at den ikke er juridisk holdbar. Et økende antall domstoler slår nå fast at homofile ikke kan henvises til en annenrangs form for ekteskap. Der er derfor bare snakk om kort tid før homofile vil få lov å inngå ekteskap i de fleste vestlige land - også i Norge. Det er faktisk et spørsmål om norske homofile i Norge ikke allerede i dag har lov å gifte seg.

Flere og flere land og delstater innfører nå forskjellige former for partnerskap, ekteskapslignende former for legalt anerkjente samliv som alle har det til felles at de er mindre omfattende enn ekteskap. Dette er vel så mye et resultat av at lovgiverne frykter at de ikke lenger har noe valg enn å innrømme homofile noenlunde samme rettigheter heterofile ekteskap, som et resultat av økt toleranse. En rekke domstoler har allerede slått fast at myndighetene ikke har noe alternativ.

Høyesterett i Vermont påla myndighetene i 2000 å gi homofile samme muligheter som heterofile, noe som førte til en statlig partnerskapslov. Men det er usikkert om Vermonts høyesterett ville godtatt denne løsningen i dag. Høyesterettene i de kanadiske provinsene Ontario, Quebec og British Columbia kom med tilsvarende bestemmelser i 2003, men med den forskjellen at de ikke godtar noen egen ordning for homofile par: Ekteskapsloven skal også inkludere likekjønnede par. Som Ontarios høyesterett slo fast: En egen partnerskapslov mente at det ble «separat, men ulikt» ordning og var å sammenligne med raseskillet i Sydstatene. Også i Massachusetts har høyesterett fastslått at homofile har rett til å gifte seg, og de fleste juridiske eksperter presiserer at en partnerskapslov antagelig ikke vil være tilstrekkelig for å oppfylle denne rettsordren. Bare full likestilling innenfor ekteskapsloven er tilstrekkelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer