Parykkbyen

Av religiøse og forfengelige årsaker er New York parykkbyen framfor noen.

NEW YORK (Dagbladet): Tidlig søndag kan man se dem, gående i raskt tempo på Eastern Parkway i Brooklyn. Kvinner i alle aldrer mosjonerer, gammelmodig antrukket - og med parykk. De ultraortodokse jødiske trossamfunnene tillater ikke kvinner å vise håret. Da er løsningen å bruke andres hår.

BARBERER SEG:

- Mange av de hasidiske kvinnene synes det er like greit å barbere seg på hodet. Da sitter parykken bedre på, forteller parykkmakeren Dov til Dagbladet.

Han opererer bare med fornavn og har en eksklusiv salong i annen etasje over Lexington Avenue på Manhattan. Hit kommer mange av kvinnene som tilhører de ultraortodokse jødiske trossamfunnene i New York, grupper som med et samlebegrep kalles de hasidiske jødene.

Mennene i disse samfunnene er lett gjenkjennelige i svarte klær, svarte, store hatter, skjegg og kinnskjegg i lange korketrekkere. Kvinnene er betydelig mer diskré i sine 50-tallsaktige dameklær.

Men gifte kvinner har ett overordnet påbud: Å alltid skjule håret. Grunnen er at hår kan virke seksuelt tiltrekkende på andre menn. Men parykk er helt ok. Om det falske håret i praksis er mye flottere og mer sexy enn det ekte, spiller mindre rolle. Påbudet er overholdt.

PARYKK MED MIDTSKILL:

Derfor kommer de til Dov. Han kom fra Israel til New York for 23 år siden og er nå byens mest ettertraktede parykkmaker. Munn-til-munn-ryktene har ført skarer av kunder til salongen, der mørkebrune hårpryder står stilt opp på rekke og rad. Til og med skillen får han til å se tilforlatelig ut.

Parykkbyen

- Hvordan får du en skill i håret på parykker til å virke naturlig?

- Tror du jeg vil fortelle det? Det er jo selve businessen min. Jeg bruker rundt fem uker på en skreddersydd parykk, hvor hvert hårstrå er festet for hånd.

- Prisen er...?

- Fra 10000 til 15000 kroner.

- Og det er nok folk som er villige til å betale det?

- Ja, jeg klarer ikke å lage nok parykker. Men jeg har flere kunder enn de hasidiske jødene. Noen synes det er greit å kunne slippe å ordne håret hver dag, andre er nettopp ferdig med kjemoterapi etter kreftoperasjoner. Det viktigste er å leve seg inn i hver enkelt kundes behov. Hår er utrolig privat. De religiøse kundene mine er utrolig sensitive. Det gjelder ikke å berøre dem, og fullt ut akseptere deres private sfære.

- Hvilket forhold har du selv til påbudet om å dekke håret, eller fjerne eget hår og bruke parykk?

- Jeg forstår det, og lever meg inn i deres behov. Dette er kvinner som ikke vil se flashy og sexy ut. De ønsker seg noe moderat og beskjedent, da gir jeg dem det.

STRENGE HÅR-REGLER:

Hår-reglene i de hasidiske samfunnene gjelder for begge kjønn. På rabbineren Yonassan Gershoms webside skriver han at menn må bruke hatt i respekt for Gud. Å dekke til hodet er en påminnelse om menneskets begrensning i forhold til den høyere makt. For kvinner er påbudet etter giftermål begrunnet i hårets seksuelle tiltrekningskraft. De hasidiske jødene stammer fra Øst-Europa midt i det attende århundret. Mange av skikkene og klærne stammer fra denne perioden.

Nå bor rundt 200000 av dem i New York, en by fylt av kultur i skarp motsetning til deres leveregler. De største hasidiske bosettingene er i Brooklyn, hvor det er rundt 60 grupper. De er organisert etter utgangspunktet, en av de største er for eksempel Lubovitsj-retningen fra Russland.

Flere kjente forfattere har beskrevet det hasidiske livet. Isaac Bashevis Singer og Elie Wiesel er noen av dem.

Yonassan Gershom vil gjerne avlive myten om at de hasidiske jødene «har sex gjennom et hull i et laken»:

- Det er ikke sant. Det er en urban legende som har oppstått på klessnorene i Europa. Når våre poncho-liknende kjortler hang til tørk, diktet folk sex inn i det, skriver Gershom.

Men kvinnehåret, det er for sexy til å kunne vises fram.

POPULÆR PARYKKMAKER: Dov har en eksklusiv parykksalong på Manhattan, der han blir rent ned av kvinner som tilhører de ultraortodokse jødiske trossamfunnene. De må alltid skjule sitt naturlige hår, og de fleste bruker derfor parykk.
LITT Å VELGE I: Hårfint for den kresne.