DEBATT

Helsevesenet:

Pasienter kan behandle seg selv

Vi blir flere eldre og kronisk syke, mens Norges økonomiske handlingsrom blir svakere. Vi må utnytte ny teknologi slik at flere syke kan behandle seg selv.

EGENBEHANDLING: Å behandle seg selv høres kanskje skummelt ut. Men hver eneste dag måler flere tusen personer med diabetes sine blodsukkernivåer, tar medisiner eller setter insulinsprøyter, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
EGENBEHANDLING: Å behandle seg selv høres kanskje skummelt ut. Men hver eneste dag måler flere tusen personer med diabetes sine blodsukkernivåer, tar medisiner eller setter insulinsprøyter, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Våre samlede helseutgifter var i 2017 på hele 342 milliarder kroner. Disse utgiftene kommer til å øke raskere i årene fremover. Årsak: Flere eldre og kronisk syke med sykdommer som utvikler seg langsomt og som man lever lenge med, som for eksempel diabetes, revmatisme og andre lidelser.

Det er behov for nye grep for å sikre at vi bruker ressursene mer effektivt og for å få mer ut av hver helsekrone i fremtiden.

Etablering av «pakkeforløp», som er hentet fra Danmark, er eksempel på et konkret tiltak som både gir effektiv og bedre behandling for pasientene.

En annen tilnærming fra Danmark er ordningen de kaller «selvhjelpspasienter». Det handler selvfølgelig ikke om å overlate pasientene til seg selv, men å legge til rette for at pasientene tar i bruk egne ressurser for å ivareta egen helse.

Å behandle seg selv høres kanskje skummelt ut. Men hver eneste dag måler flere tusen personer med diabetes sine blodsukkernivåer, tar medisiner eller setter insulinsprøyter. De fleste håndterer dette på en god måte.

Ved hjelp av systematisk informasjon, opplæring og etterspørre produkter og tjenester som støtter god egenbehandling – kan myndighetene bidra til å fremme personer med diabetes som «selvhjelpspasienter».

Det finnes alt i dag gode, teknologiske løsninger. Et eksempel er appen mySugr. Denne appen hjelper personer med diabetes til å holde oversikt over eget blodsukkernivå, gir råd og støtte for hvordan blodsukkeret kan holdes mest mulig stabilt. Det gir personen med diabetes innsikt i eget sykdomsbilde og mulighet til å ta ansvar for egen helse.

Dessverre mangler vi ordninger som motiverer til utvikling eller bruk av slike løsninger. Vi bør få på plass løsninger som stimulerer til utvikling og bruk av innovative produkter og tjenester som kan gi pasientene trygghet og sikre god egenbehandling.

Innføring av «pakkeforløp» har vært en suksess, ikke bare mer forutsigbarhet for pasientene, men også for å gi mer effektiv behandling i helsetjenesten.

Tilrettelegging for at flere pasienter kan bli «selvhjelpspasienter» har potensiale for tilsvarende gevinster. Tar du utfordringen Høie?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer