KOMMENTARER

Pasienter må vite hva som skjer i neste sving

Når menn i 60-årsalderen møtes, til lutefisk eller pinnekjøtt, kretser ofte samtalen om to forkortelser: AFP og PSA.

PAKKEFORLØP: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har nå fått et nytt verktøy som skal bedre kreftbehandlingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PAKKEFORLØP: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har nå fått et nytt verktøy som skal bedre kreftbehandlingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Begge deler handler om livet, så det er ikke så rart. Spørsmålet om årlige faste inntekter og god helse er grunnleggende viktig. For ordens skyld: AFP står for Avtalefestet pensjon. PSA er en blodprøve som kan avdekke mistanke om prostatakreft. Den andre forkortelsen er altså mer alvorlig enn den første. Den kan utføres ved fastlegekontoret og påvise normale, forhøyede og for høye verdier. Er det siste tilfellet, starter en ubønnhørlig prosess der målet er å komme levende igjennom. Da er det også å håpe at fagfolkene vet hva de gjør og når.

Ved mistanke om alle former for kreft skal pasienter fra nyttår få et bedre og mer forutsigbart forløp enn tilfellet har vært hittil. Etter modell fra Danmark har Helsedirektoratet på oppdrag fra regjeringen nå utarbeidet standardiserte pasientforløp, som oftest kalt pakkeforløp for i første omgang fire ulike kreftformer, lungekreft, brystkreft, prostatakreft og tykktarms- og endetarmskreft. Disse er utarbeidet av 21 arbeidsgrupper med tilsammen 200 fagpersoner. De har utarbeidet tilsammen 28 pakkeforløp og diagnoseveiledere for kreft. Innføringen av disse forløpene skal skje gradvis fra 1. januar 2015.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer