Pasienter uten vern

PERSONVERN: Vi vil gi et tilbud til pasienter som vil reservere seg mot registrering i Norsk pasientregister, og jeg vil oppfordre andre til å vurdere det samme.

OVERVÅKNING: Det er på tide å rope et varsku mot et stadig økende antall obligatoriske meldepliktsystemer for leger og den trusselen dette utgjør mot taushetsplikten og pasientenes personvern, mener kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Bjørn-Owe Holmberg
OVERVÅKNING: Det er på tide å rope et varsku mot et stadig økende antall obligatoriske meldepliktsystemer for leger og den trusselen dette utgjør mot taushetsplikten og pasientenes personvern, mener kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«ALT DET SOM jeg ser og hører når jeg behandler pasientene eller også utenfor behandlingen, slikt som man ikke skal plapre om, det vil jeg holde for meg selv og anse alt slikt som usagt.»

Hippokrates ed der sitatet er hentet fra, er blitt avlagt av leger gjennom generasjoner, og avlegges fortsatt ved uteksaminering av leger ved de fleste fakulteter i den vestlige verden. Eden definerer en norm for det konfidensielle rom mellom lege og pasient, et rom som skal være utilgjengelig for alle andre.

DENNE NORMEN trues i økende grad av et stadig større antall obligatoriske meldepliktsystemer for helsepersonell. Døren til det konfidensielle rom som bør være stengt, er i ferd med å bli åpnet. Det er på tide å rope et varsku mot et stadig økende antall obligatoriske meldepliktsystemer for leger og den trussel disse utgjør mot taushetsplikten og pasientenes personvern.

MELDINGSSYSTEM FOR SMITTSOMME SYKDOMMER (MSIS) er et mangeårig rapportsystem for farlige smittsomme sykdommer som AIDS, pest, kolera osv, og skal meldes Folkehelseinstituttet med full pasientidentitet. Meldeplikten reguleres gjennom smittevernloven av 1994.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer