Påskeegg til millioner

Tsar Nikolai II kjøpte gullpåskeegg for millioner til kona Alexandra i 1904. Nå er egget i et skuddsikkert monter i Oslo.

Kun det beste fra Russland og tsarens skattkammer er sendt til Kunstindustrimuseet i Oslo i forbindelse med at museet fyller 125 år søndag.

Den russiske tsaren Nikolai den andre og hans familien ble brutalt henrettet i Sibir i 1917. Historien om tsar Nikolais forfedre handler om hemmelige elskere, tidlig død og rikdom. På Kunstindustrimuseet finner du gjenstander fra tsarer og keiserinner gjennom flere hundre år.

Tsar Nikolai II var fetteren til begge kronprins Haakons olderforeldre, kong Haakon og dronning Maud. Alle de andre kongefamiliene i Europa er også i slekt med tsarfamilien på en eller annen måte.

Gullegg med spilledåse

En av hovedattraksjonene er et av verdens største Fabergé-egg. Egget ble bestilt av tsar Nikolai II og var en påskegave til kona, keiserinne Aleksandra. De to ble kronet i Himmelfartskatedralen, en av Kremls største katedraler i 1896. I 1905 besøkte paret Kreml igjen, og tsaren ga Aleksandra gullegget som er en kopi av katedralen der de to ble kronet.

Egget skulle være et minne om kroningen og er til og med malt som en katedral innvendig. En nøkkel hører med til egget, og når den settes i låsen, spilles tsarens favorittsalme. Nå står tsarens gullegg i skuddsikkert glassmonter midt i Oslo sentrum, bare femti meter unna den forrige leiligheten til kronprins Haakon.

Hvor mye egget er verdt, er det ingen som vil ut med, men Fabergé var et av verdens beste gullsmedfirmaer, og verdien er eventyrlig.

- Jeg vil helst ikke si noen sum, sier førstekonservator Widar Halén til Dagbladet.no.

GULLEFINT: Kunstindustrimuseet åpner 27. mars sine dører for utstillingen «Skatter fra Kreml». Utstillingen er en vennskapshilsen fra Kreml-museet til                Kunstindustrimuseets 125-års jubileum i 2001. Foto: HENNING LILLEGÅRD
GULLEFINT: Kunstindustrimuseet åpner 27. mars sine dører for utstillingen «Skatter fra Kreml». Utstillingen er en vennskapshilsen fra Kreml-museet til Kunstindustrimuseets 125-års jubileum i 2001. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Diamanter og edelstener

Egget er ikke den eneste glitrende gjenstanden de besøkende får se. I monterne på Kunstindustrimuseet står diamantbelagte gullkors, drikkekar i tykt sølv, klær med gullbroderier - og en helgenglorie med edelstener.

- Det dreier seg om store verdier, innrømmer Halén. Kunstindustrimuseet har sørget for direkte alarmer til politiet i forbindelse med utstillingen av de verdifulle gjenstandene.

Et drikkekar kommer fra Peter den store, som grunnla Sankt Petersburg. Der bygde han også palasset Petershof, med statuer kledt i gull og enorme verdier. Men Peter den store sørget også for å få sønnen Aleksis tiltalt og dømt til døden for forræderi. Aleksis døde av tortur før han skulle henrettes.

Ga servise til elskeren

Et gullforgylt helgenbilde på utstillingen tilhørte tsar Mikael Romanov på 1600-tallet. Men ikke hele slekten var like opptatt av religiøse sysler: Moren hans var gift med tsar Ivan den grusomme, og hun døde en mystisk død. I 400 år har russerne trodd at både Ivans kone og mor ble myrdet med arsenikk. For en drøy uke siden slo russiske forskere fast at det stemmer - begge kvinnene ble forgiftet.

Gutteklærne til tsar Peter den andre kan også sees. Han var bare 12 år gammel da han kom til makten og døde mystisk da han var 14.

Et par deler av verdens kanskje største servise er også utstilt. Det hadde mer enn 3000 deler og ble bestilt av Katarina den store, keiserinnen som sørget for å få makten i Russland da hennes gale ektemann ble avsatt.

Siden hadde Katarina den ene elskeren etter den andre, blant annet en norsk gullsmed fra Drammen (!), Iver Buch.

En av gullgjenstandene Buch laget kan sees på utstillingen. Men servise-delene som er utstilt, kjøpte Katarina som gave til en annen elsker, grev Orlov. Men da Orlov døde, forlangte Katarina den store å få gaven tilbake.

- Det er vanskelig å måle tsarene i rikdom, men det var vestens rikeste hoff. Det var en luksus-elskende mentalitet ved hoffet, og den siste tsaren hadde 1680 personer ansatt. De spiste av gullserviser og hadde knapper av edelstener, forteller Halén.

På utstillingen finner du også hestebissel med edelstener, brosjer med diamanter, øredobber med opaler og smaragder og klær sydd med gulltråd.

DREPT: Tsar Nikolai II, keiserinne Aleksandra, prins Alexei , prinsessene Olga, Tatyana, Maria and Anastasia ble alle myrdet under den russiske revolusjonen i 1917.Foto: SCANPIX
GULLEFINT: Kunstindustrimuseet åpner 27. mars sine dører for utstillingen «Skatter fra Kreml». Utstillingen er en vennskapshilsen fra Kreml-museet til Kunstindustrimuseets 125-års jubileum i 2001. Foto: HENNING LILLEGÅRD