SISTE UTSTILT 1902:  Påskegget forsvant etter den russiske revolusjonen i 1917, og dukket opp igjen på en loppemarked i USA. Fram til skjærtorsdag er det utstilt i London. Foto: Wartski/Reuters/NTB Scanpix.
SISTE UTSTILT 1902: Påskegget forsvant etter den russiske revolusjonen i 1917, og dukket opp igjen på en loppemarked i USA. Fram til skjærtorsdag er det utstilt i London. Foto: Wartski/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Påskeegget til 120 mill. dukket opp på loppemarked

Nå kan du se det i London.

Hvis du ikke allerede sitter fast i den norske påskefjellheimen og vil se et påskeegg du aldri har sett, anbefaler vi en tur til London.

Fram til skjærtorsdag stiller antikvitetshandler Wartski ut et sjeldent Fabergé-påskegg, som tilfeldigvis ble reddet av en skraphandler i USA.

Det er gratis å komme inn. Men bare 20 eggtittere får kom inn om gangen, så beregn kø.

Forsvant etter 1917-revolusjonen
Lite er kjent om hvordan egget dukket opp igjen, bortsett fra at skraphandleren er fra Midtvesten og at han ikke visste hva han kjøpte da han fikk tilslag på et loppemarked.

Det forgylte egget har ikke vært utstilt siden 1902 og er trolig verdt over 20 millioner dollar, omtrent 120 millioner kroner.

Den russiske tsaren Alexander III ga egget til sin hustru Maria Aleksandrovna i påsken 1887, men det ble beslaglagt av bolsjevikene under revolusjonen i 1917. På mystisk vis fant egget, som bare er litt over åtte centimeter høyt, veien til USA.

Kjøpt for 85 000 kroner
En mann kjøpte egget for 14 000 dollar (om lag 85 000 kroner) på et marked og ønsket å selge det videre, men fant ingen kjøpere.

Da han søkte på internett for å finne ut mer om egget, innså han at han hadde funnet en skatt som har vært savnet i et århundre.

Kan forsvinne igjen Antikvitetshandleren Wartski i London, som spesialiserer seg på Fabergés arbeider, kjøpte egget på vegne av en privat samler.

Den nye eieren har tillatt at egget skal stilles ut hos Wartski i fire dager, fram til skjærtorsdag.

- Hvem vet når dette egget dukker opp igjen. Jeg blir ikke overrasket om det ikke blir utstilt offentlig igjen de neste 112 årene, sier Wartski-direktør Kieran McCarthy.

Egget ble laget i St. Petersburg av Fabergés sjefsjuveler August Holmström, og McCarthy sier at egget er blant de mest spesielle av hans arbeider.

- I hierarkiet av arbeider fra Fabergé, er dette egget på det aller, aller høyeste nivået, sier han.

Lang påsketradisjon Peter Carl Fabergés egg er blitt synonymt med velstand og luksus helt siden den unge juveleren laget det første egget i 1885 på bestilling fra tsar Aleksander III.

Tsaren ga egget til sin hustru Maria, og hennes begeistring gjorde at Alexander utnevnte Fabergé til hoffleverandør.

Juvelerhuset skulle levere ett egg som påskegave hvert år, og det ble en eggende påsketradisjon som varte i over 30 år.

Totalt ble det produsert rundt 50 egg, fordi tsar Aleksander IIIs sønn tsar Nikolaj II videreførte tradisjonen med å gi egg både til sin kone Aleksandra og sin mor Maria.

(NTB).

 MED KLOKKE:  Faberge-egget påmontert klokke. Foto: Olivia Harris, Reuters/NTB Scanpix.
MED KLOKKE: Faberge-egget påmontert klokke. Foto: Olivia Harris, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer