Påskekrim for de uten TV

Det er fortsatt håp om kriminell spenning selv om du er på vei til ei hytte uten TV. Dagbladet har tipsene.

Har du ennå ikke funnet det du leter etter i de store forlagenes massive satsing på oversatte krimromaner? Det fins fortsatt håp. I morgen begynner for eksempel radiokrimen med Edith Ranums Julia Tindberg-grøsser «Spill med ukjent motiv», en reprise fra 1982. Dessuten ramler det stadig inn krimhistorier utenfor allfarvei. Her er ti forslag for den som fortsatt har et par dager til å lete etter påskelektyre:

Nils Nordberg (red.): «Mørkets gjerninger»

Her finner du noveller med titler som «Det tause skriket», «Øksemordene i Fall River» og «Vennlig hilsen, Jack The Ripper». For ikke å snakke om «Kvinnen som klamret seg fast». 21 nifse fortellinger av drevne forfattere, valgt av landets største krimekspert.

David Lapham: «Murder Me Dead»

Med undertittelen «a harrowing tale of love and murder» har mannen bak den kjente serien «Stray Bullets» lagd en formidabel tegneserie-roman. Dette er noir av mørkeste sort, krimfortelling og tegnekunst av første skuffe.

Bernard Borge: «Døde menn går i land»

Trippel-CD-utgave med høre-spillversjon av André Bjerkes uhyggelige roman fra 1947. En årgangsklassiker fra kringkastingens avdeling for «mystikk og mørke gjerninger», som det heter.

Diverse forfattere: «Magnum nr. 6 og 7»

To nye utgaver av nasjonens heftigste magasin for actiontegneserier, med serier som Black Widow, Predikanten, Sandman, Hellblazer og det uforliknelige Forbundet av usedvanlige herremenn. Høykvalitet innenfor sjangeren.

«Crime Time - The Journal of Crime Fiction»

Det 26. nummeret av dette utmerkede og velorienterte britiske magasinet for kriminallitteratur har Sherlock Holmes som tema. Hva kunne passe norske påsketurister bedre? Som vanlig smekkfullt av anmeldelser, nyheter, analyser og intervjuer. Merk deg ellers at også det norske magasinet Skyggespill er på banen med en ny utgave.

Jason: «Jernvognen 1 og 2»

I to bind har den internasjonalt anerkjente norske seriekunstneren lagd tegneserie av norsk krims ultimate klassiker; Stein Riverton alias Sven Elvestads «Jernvognen». Dypt originalt og morsomt. Det beste tegneserieforsøket i krimsjangeren siden Steffen Kvernelands versjon av Jonas Fjeld-romanen «De knyttede never».

Jon Michelet: «Den frosne kvinnen»

Årets kritikerbejublede Rivertonpris-vinner fra Jon Michelet, allerede i lydbokformat. Seks cd-er, sju timer, 11 minutter og 16 sekunder i selskap med Ole Otnes, som leser fortellingen. Og mens vi snakker om nedkjølte damer: Også Gunnar Staalesens Varg Veum-klassiker «Kvinnen i kjøleskapet» er ute på CD, lest av Frank Krog.

George P. Pelecanos: «Shoedog»

Tidlig roman fra en stormester innen moderne krim. Nesten hva som helst med denne signaturen er verdt å lese. Dette er en nyutgivelse av en tidlig roman, en blanding av roadmovie og kupphistorie, full av overraskende trekk. Moderne noir av cooleste sort.

Brian Azzarello & Eduardo Risso: «100 Bullets - Hang Up On the Hang Low»

Tredje bind i en briljant syklus av tegnede krimnoveller med fellesnevneren bitterhet og hevn. Både tegninger og tekster har en nervøs og nådeløs rytme som understreker det steinharde temaet. Også de to første bindene, «First Shot, Last Call» og «Split Second Chance» er varmt å anbefale for folk med gode nerver.

Carl Hiaasen: «Basket Case»

Ny roman fra den store Miami-satirikeren Hiaasen. Denne gangen møtes journalistikk og rock & roll når en tidligere rockstjerne blir funnet død. James Stomarti, bokas hovedperson, samler stoff til en nekrolog. Stomarti er en tidligere stjernereporter som har vært for svær i kjeften og som derfor er henvist til avdelingen for omtale av døde. Men han kommer snart på sporet av en story. En av Hiaasens inspirasjonskilder er kameraten Warren Zevon, den hardkokte rockpoeten som har musikalsk krim som et av sine spesialfelt. På hans nettsider finner du låta «Basket Cage», et av sporene på en ny plate som er ventet i april.