Påskekrim i kinomørke

Påsken er tiden for mørke mysterier om mord og død. Befinner du deg i nærheten av en kino i påsken, kan du tre inn i Roman Polanskis mystiske verden i hans nye film «Den niende porten».

Det danner seg alltid spenning til en ny film av Roman Polanski. Med den overnaturlige thrilleren «Den Niende Porten» er han klar med sin første film siden «Death and the Maiden» fra 1994.

På kant med fornuften.

Tema i den polske filmregissørens filmer beveger seg ofte på kanten av fornuften. I den prisbelønte «Repulsion» (1965) gjør han en intens psykologisk studie av Catherine Deneuves pinefulle spiral ned i galskapen. I Hollywood debuterte han med «Rosmary's Baby» (1968), en skrekkfilm om djeveldyrking i New York.

Etter det tragiske drapet på hans kone, Sharon Tate, dro Polanski i sorg tilbake til Europa. I 1974 dro han tilbake til Hollywood og lagde den prisbelønte«Chinatown» (1974) med Jack Nickolson og Faye Dunaway. Rett etter ble han dømt for å ha sex med en mindreårig og rømte til Frankrike, hvor han i dag er bosatt.

Overtro og satanisme.

Etter 6 års taushet er Polanski nå tilbake i den genren som gjorde ham berømt: den overnaturlige thrilleren. «Den Niende Porten» føyer seg pent inn i rekken overnaturlige thrillere som har kommet fra Hollywood i løpet av den siste tiden. «Den Sjette Sansen» (1999) og «The Blair Witch Project» (1999) tar opp på hver sin måte fenomener vi ikke kan forklare med den rasjonelle fornuft.

Den niende porten handler om antikvaren Dean Corso, spilt av Johnny Depp. Corso har spesialisert seg i å finne frem til gamle og sjeldne bøker for samlere som har råd til å betale. Corso er en kyniker som er villig til å gå over lik for å skaffe seg en verdifull førsteutgave. Nå er han på leting etter to mytiske utgaver av en satanisk tekst fra 1700 tallet som heter «The Nine Gates of the Kingdom of the Shadows». Siden Corso kun er opptatt av penger, bryr han seg ikke om myten som sier at disse bøkene kan mane frem selve djevelen. Polanski er ikke kjent for å spare på skumle effekter og Corso får mer å kjempe med enn menneskelig grådighet.

DEMONJAKT: Johnny Depp må slåss mot overnaturlige krefter i «Den Niende Porten»
POLANSKI: Første film på 6 år.