Påskekrim i rødt, hvitt og blått

Påskekrim er en særnorsk tradisjon. Den startet som en markedsføringskampanje.

Test dine påskekrimkunnskaper!

Påskekrim har siden 1923 markert våren som en verdig halvbror til den kommersielt viktige norske bokhøsten.

Det året startet nemlig Gyldendals direktør Harald Grieg tradisjonen ved å annonsere for sesongens skumleste thriller, «Bergenstoget plyndret i natt», på førstesida i Aftenposten. Slik så det ut som om bergenstoget virkelig var plyndret, og påskekrimen fikk en sjokkstart.

Detektivhelter

Tradisjonen har vokst seg sterkere med årene, og for 26 år siden ble også påskekrim på tv introdusert. Lenge var Adam Dalgliesh den ubestridte påskedetektiven, men da NRKs kanalmonopol ble brutt i 1992, fikk også han konkurranse.

De norske tv-kanalene har sendt mange utenlandske serier, men også flere norske krimserier har blitt produsert de siste årene. I fjor vant NRKs «Nini - den stille uke» konkurransen om seerne.

Radioteatret har en lang krimtradisjon, men begynte først med påskekrim på 80-tallet. Når nye serier ikke lages, får gamle serier nytt liv i eteren. Det skjedde sist i fjor, da «Fredløs blant de døde» fra 1956 ble sendt på nytt.

Verdens lengste påskeferie

Jostein Gripsrud bekrefter at påskekrim er noe spesielt for Norge, ingen andre land har den samme tradisjonen. Gripsrud mener fenomenet kan henge sammen med 2000 år gamle Golgatamyter.

Tidligere president i Rivertonklubben, Nils Nordberg trekker fram en mer pragmatisk forklaring på fenomenet:

- Vi nordmenn har jo verdens lengste påskeferie. Da drar vi på hytteferie, og trenger noe enkelt og greit å følge med på, sier han. Etter 20 års fartstid i Rivertonklubben vet han kanskje hva han snakker om.

Senere denne uka kan du lese mer om Nils Nordberg og påskekrimens utvikling og status i Norge. Visste du for eksempel at norske krimhelter ikke er som alle andre krimhelter?

Test dine påskekrimkunnskaper! Vi har bortimot 20 bokpremier, og trekker de heldige vinnerne i slutten av uka.

Les mer om:

VILHELM THYGESEN SOM PÅSKEHELT:Dagbladets påskekrim «Stålneven» i 1997. Episode 5: En kriger med Stengun.
SE DEG IKKE TILBAKE: Bjørn Sundquist gjorde en solid innsats som Karin Fossums Sejer.
BRITISK PÅSKEHELT: Britisk krims førstekvinne P.D. James, skapte Adam Dalgliesh, som lenge var den eneste tv-krimhelten på norske skjermer.