Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Påskekrim om Sherlock Holmes & mørke gjerninger

Nils Nordberg med kriminell artikkelsamling.

SVART BIBLIOTEK: Nils Nordberg utgir en bok der han har samlet en rekke artikler om kriminallitteratur fra alle faser i historien, blant annet en bolk om Sherlock Holmes. Samtidig kommer svensken Mattias Boström med en bok om Sherlock Holmes som populærkulturelt fenomen gjennom 130 år. Foto: Jacques Hvistendahl
SVART BIBLIOTEK: Nils Nordberg utgir en bok der han har samlet en rekke artikler om kriminallitteratur fra alle faser i historien, blant annet en bolk om Sherlock Holmes. Samtidig kommer svensken Mattias Boström med en bok om Sherlock Holmes som populærkulturelt fenomen gjennom 130 år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Kommentar

Nå går det mot påske, og de sedvanlige, norske, litterære ritualene blir gjennomført. Krimfestivalen er avviklet, Riverton-prisen delt ut og forlagene pøser ut norsk og utenlandsk krim både i hardcover og pocket (Kjell Ola Dahls vinnerroman «Kureren» er ute som billigbok i disse dager).
 
I år er dessuten fokus rettet ikke bare mot oppdiktede drap og bestialiteter, men også mot fortellingen om hvordan selve sjangeren har utviklet seg. Godt timet kommer to av Nordens fremste eksperter med tjukke bøker om sider ved krimlitteraturens historie. Svensken Mattias Boström har skrevet «Fra Holmes til Sherlock», som er blitt mottatt med en storm av gode anmeldelser i broderlandet.

De som er overrasket over at ikke vår egen Holmes-ekspert og doble kvitt eller dobbeltvinner i emnet, Nils Nordberg, har utgitt en liknende bok, finner noe av forklaringen i boka «Mørkets gjerninger — på sporet av det svarte bibliotek (Artikler 1971-2015)», som også er ute i disse dager.

Mye tyder på at Nordberg har vært for opptatt med å skildre mangfoldet til å konsentrere seg om ett emne eller én forfatter (Knut Gribb er et hederlig unntak). I 58 artikler om alt fra Charles Dickens og Conan Doyle til Jo Nesbø og Karin Fossum, fra Agatha Christie og Raymond Chandler til Jakob Studer og Marek Krajewski, kåserer han seg gjennom den kriminallitterære historien.

Artiklene er hentet fra litterære tidsskrifter, aviser, forord til alt fra Illustrerte Klassikere til den årlige Brummboken, eller britiske, franske og tyske trykksaker.

De som kjenner Nils, vet at han er en humrende, lavmælt og nesten skremmende kunnskapsrik foredragsholder av natur. Å lese disse artiklene med hans stemme (som daglig annonserer programmer på radio og TV) i bakhodet, er som å være til stede mens han doserer på stikkord om de særeste emner i sitt fagfelt, kriminallitteraturen.

Boka er en solid gjendrivelse av enhver påstand om at krim generelt er sekunda vare. Boka er en mosaikk og fortellinger, anekdoter og analyser med særdeles stor underholdningsverdi.

Det samme gjelder sannelig Mattias Boströms velskrevne og spirituelle 536 sider lange «Fra Holmes til Sherlock», en sprudlende blanding av Conan Doyle-biografi og populærkulturell historie om verdens mest ikoniske detektiv.

Boström er en herlig forteller, som bruker nyjournalistiske grep i formidlingen av hvordan detektiven fra Baker Street har erobret kloden, fra den første novellen til de nyeste oppdateringene på film og TV. Her skildres forfattere, forleggere, skuespillere, filmprodusenter og intrigene bak kulissene med samme glød. Et fantastisk, litterært eventyr, som på ingen måte er over.

La oss til slutt nevne at Mattias Boström og Nils Nordberg begge er medlemmer av den eksklusive, amerikanske Sherlock Holmes-foreningen «Baker Street Irregulars». Der har de ikke mange kolleger i Norden — om noen i det hele tatt.

image: Påskekrim om Sherlock Holmes & mørke gjerninger