TRADISJONSTRO:  Anne B. Ragde foretrekker påskeklassikere som Poirot og kriminalsjef Foyle. - Man må ikke eksperimentere med nordmenns krimvaner i påska, sier Ragde. Foto: Lars Myhren Holand
TRADISJONSTRO: Anne B. Ragde foretrekker påskeklassikere som Poirot og kriminalsjef Foyle. - Man må ikke eksperimentere med nordmenns krimvaner i påska, sier Ragde. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

- Påskekrimmen er hellig

Anne B. Ragde advarer mot å eksperimentere med nordmenns krimvaner.

(Dagbladet):
- Foyle og Poirot er bankers! Jeg liker måten Michael Kitchen spiller Foyle på; den underfundige, fine stilen. Jeg er stor fan av Poirot, det er krim fra fjern fortid - uten mobil eller internett men med masse psykoligisk innsikt, sier forfatter Anne B. Ragde.

Hun synes også Tv2-serien «Forhandleren» virker spennende.

- Krimserier med driv der man kjemper en kamp mot klokka, er ofte underholdende. Det blir et bra tilskudd til de gamle klassikerne, sier Ragde.

- Påskekrimmen er hellig Når Ragde hører Poirots stemme fra tv'en er påskestemningen sikret. Hun er en forkjemper for tradisjonene.

- Man må ikke eksperimentere med nordmenns krimvaner i påska. Vi er det eneste landet som forbinder påske og krim, og de gode gamle tv-klassikerne hører med. Påskekrimmen er hellig! sier Ragde.

Spent på nykommerne Kurt Hanssen, journalist og litteraturanmelder i Dagbladet, mener påskens utvalg av tv-krim er lite og safe.

- Poirot og Foyle er gamle og kjedelige, de har nok sett sine beste dager. Men på den andre siden er dette familievennlige serier som ikke støter noen, og påsken er jo familietid, sier Hanssen som nylig debuterete som forfatter med krimboken «Forglemmegei».

Han er mest spent  «Forhandleren» og «Thorne».

- De nye seriene virker spennende. «Thorne» bygger på bøkene til Mark Billingham, som og de er ganske gode. Her snakker vi nynmotens krim som er ganske grafisk i framstillingen, forteller Hanssen.

Savner Adam Dalgleish Krimforfatter Chris Tvedt er heller ikke imponert over påskeseriene.

- Jeg har blitt særere og mer kresen for hver krim jeg skriver selv. Poirot er greit nok, men begynner å bli i overkant utdatert. Jeg er heller ingen stor fan av kriminalinspektør Foyle. Det er ikke stor krim, sier Tvedt, som i år fikk Rivertonprisen for sin femte kriminalroman, «Dødens sirkel».

Tvedt savner Adam Dalgleish, krimhelten som var gjenganger på NRK på 80-og 90-tallet.

- Det var den ultimate påskekrimmen. Årets serier har jeg middels forventninger til. Sjansen er stor for at jeg setter meg med en krimbok i stedet, humrer forfatteren.

Rettskafne briter Nils Nordberg, ekspert på krimlitteratur og tidligere instruktør i NRK Radioteateret,forbinder påskekrim med Poirot og Foyle

- Det er gode serier som jeg har fulgt fra starten. Poirot har blitt mørkere med årene, og i Orientekspressen havner han i vanskelige moralske og religiøse dilemmaer, sier Nordberg.

Han har også sansen for rolige, rettskafne typer som kriminalsjef Foyle.

- Jeg liker den britiske stilen, med understadement og underfundig humor. Amerikansk krim blir ofte dønn seriøs, britene har en mer finslepen stil, sier Nordberg.

Han savner ikke flere nykommere i tv-ruta.

- Påskekrim er en tradisjon og en egen sjanger der man henter frem de gode, gamle heltene, sier Nordberg.

Selv må han tenke alternativer til årets påskekrim.

- Jeg har jo sett alt, så da må jeg finne på noe annet. Men det er nok å ta av!