PÅSKESTEMMEN: Viggo Valle leder «Påskelabyrinten» for 29. gang i år. Foto: Siv Seglem
PÅSKESTEMMEN: Viggo Valle leder «Påskelabyrinten» for 29. gang i år. Foto: Siv SeglemVis mer

«Påskelabyrinten»-Viggo med klar beskjed til innringer: - Du må tenke litt sjøl

Men nivået har blitt bedre, mener påskegeneralen. Årets første utgave legger lista høyt.

(Dagbladet): P1s Påskelabyrint samler opptil 900 000 radiolyttere hver påske. I år leder Viggo Valle rebusprogrammet for 29. gang.

Dagbladet har tidligere omtalt at deltakeres bruk av hjelpemidler og søkemotorer for å besvare Valles intrikate oppgaver har fått lyttere til å reagere, og i årets første sending mandag benyttet Valle anledningen til vennlig å formane en innringer om å huske å «tenke litt sjøl også».

- Da var det tydelig at deltakeren hadde fått levert et svar uten å resonnere selv, og det blir ikke så sjarmerende radio, sier Valle.

Tok grep Men nivået har tross alt kommet seg, mener påskegeneralen.

- Vi har sett en vesentlig forbedring, særlig etter at vi bestemte oss for noen grep for programutvikling for fire-fem år siden. Vi gikk inn for at programmet ikke skulle bli mindre sjarmerende av at folk brukte tida de fikk på lufta med å taste på datamaskinen, sier Valle.

Redaksjonen bestemte seg for noen trekk: At Valle selv strammet inn på tiden deltakerne fikk til rådighet på hvert spørsmål. Og at oppgavene formuleres på en måte som ikke så lett lar seg løse med et enkelt Google-besøk.

Nå får potensielle deltakere også beskjed om å huske på at de er medvirkende i et direktesendt radiopogram, og at det gjør seg bedre å være tilstede i praten med programleder og andre deltakere enn å forsvinne til et tastatur.

Høyt nivå Valle trekker fram årets første sending som et godt eksempel:

- Der hadde vi med en som klarte seg gjennom sju oppgaver, altså en svært sterk søknad om finaleplass. Det gjorde han uten noen antydning til at han satt og søkte seg fram. Men så må jeg få understreke at det selvølgelig er tillatt å benytte hjelpemidler. Vi kan ikke reise rundt og smekke folk over fingrene hvis de bruker et tastatur, sier Valle.

Han mener selv at tastaturets tidsalder aldri har vært oppfattet som et direkte truende problem for labyrintredaksjonen.

- Det var nok en litt medieskapt oppfatning at dette skulle være et stort problem. Når et titall lyttere reagerer med innlegg på sosiale medier, er det fremdeles 800 000-900 000 som ikke har reagert, påpeker programlederen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram