Anmeldelse: «Bloodlands» på TV 2

Påskens mest sjokkerende «twist»

Hvis du bare blir med på leken, er «Bloodlands» et nervepirrende stykke nordirsk noir.

«Bloodlands»: Tom Brannick (James Nesbitt) får litt av hvert å stri med i krimserien «Bloodlands», der gammelt agg blusser opp igjen - bokstavelig talt. Trailer: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Bloodlands»

Krimserie

Tidspunkt: Lørdag 3. april
Kanal: TV 2

«Om vi bare godtar premissene, er dette et både nervepirrende og interessant stykke nordirsk noir.»
Se alle anmeldelser

15 minutter inn i «Bloodlands» hadde jeg kjempetro på denne serien. Det var så mye som stemte:

Nervepirrende kidnappingssak. Mystiske spor som inviterer til teorier og kodeknekking. Høyere politisk himmel. Stødig etterforsker uten alkoholproblemer, spilt av like stødig skuespiller. Check, check, check og check.

«Bloodlands» ble vegg til vegg-dekket av britiske medier da serien gikk på BBC1 tidligere i år, og det er lett å skjønne hvorfor.

Dette er en sånn serie som kan få hele familien til å leke «gjett morderen», for så å mimre tilbake til de harde 90-åra og politiske skillelinjer som fortsatt preger øygruppa.

Nord-Irland

Vi er i en liten, regntung by i Nord-Irland, der en lokal forretningsmann med fortid i IRA blir kidnappet. Som hilsen til politiet har kidnapperen lagt igjen et postkort som knytter saken til fire gamle, uoppklarte forsvinningssaker: I 1998, like før den nordirske fredsavtalen ble undertegnet, forsvant mennesker fra begge sider av konflikten. Inkludert kona til politietterforsker Tom Brannick (James Nesbitt), som var etterretningsagent. Mye tydet på en sammenheng mellom forsvinningene, og ikke bare det: Sporene pekte mot en gjerningsmann internt i politiet. Men fordi sakene kunne skade fredsprosessen, ble de dysset ned.

Mystisk nok foretrekker Brannicks overordnede fortsatt å snakke med innestemme om de gamle sakene. Uten at det stopper ham fra å grave i dem, selvsagt. Det katolske miljøet rundt det nye kidnappingsofferet er også dypt skeptisk til de protestantiske politifolka, og gammelt agg blusser opp igjen, bokstavelig talt. Så langt, så godt.

Kjempetvist

Inntil vi støter på en sjokkerende kjempetvist som snur opp ned på alt sammen. Den legger så store føringer for plottet at de påfølgende tvistene blir langt mindre overraskende. Det som er overraskende, er at ingen av politifolka klarer å få riktig svar når de legger sammen to og to. Det taushetsbelagte bakteppet til tross.

Likevel: Om vi bare godtar premissene, er dette et både nervepirrende og interessant stykke nordirsk noir. Alt faller på plass til slutt - med unntak av én løs tråd, som ganske sikkert blir tema for en nylig annonsert andresesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer