KOMMENTARER

Pasolinis to ansikter

Om dagen den stillfarne poetiske intellektuelle, om natta på jakt etter kostbare eventyr med filleproletariatets sønner.

DOBBELTMENNESKE: Den italienske filmskaperen Pier Paolo Pasolini fascinerer stadig. Han ble myrdet i 1975 på en strand utenfor Roma. Foto: AFP / NTB Scanpix
DOBBELTMENNESKE: Den italienske filmskaperen Pier Paolo Pasolini fascinerer stadig. Han ble myrdet i 1975 på en strand utenfor Roma. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske forfatteren og filmskaperen Pier Paolo Pasolini, som ble brutalt myrdet på en strand utenfor Roma for nær 40 år siden, slutter ikke å vekke interesse. Ikke bare fordi mordet inngår i de mange uløste kriminalsakene i Italia - de såkalte «misteri d'Italia» - men fordi hans mange verker er så egensindig originale og så velegnet til fortolkning fra leg og lærd.

Da Pasolini ble forvist fra sin lærerjobb i Friuli etter en skandale som involverte seksuelle handlinger med mindreårige gutter, flyttet han til Roma og ble boende der resten av livet. Her skapte han sine diktverker og sine epokegjørende filmer, som «Mamma Roma», «Matteusevangeliet», «Medea», «1001 natt» og «Salò - 120 dager i Sodoma».

Her frekventerte han kremen av det italienske kulturborgerskapet - Alberto Moravia, Elsa Morante, Italo Calvino og Federico Fellini. Men når disse borgerne gikk og la seg om kvelden, satte han seg i bilen og oppsøkte unge gutter som var med på litt kos. Den dagen han ble myrdet, skal han nettopp ha vært ute med en slik gutt, men her er historien innhyllet i mange mysterier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer