Pass deg for den som er dum og flittig!

Til latskapens pris.

General von Hammerstein var ingen Hitler-venn og gikk av som øverstkommanderende i 1934. Her blir han hedret med en parade. Foto fra boka.
General von Hammerstein var ingen Hitler-venn og gikk av som øverstkommanderende i 1934. Her blir han hedret med en parade. Foto fra boka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hans Magnus Enzensbergers merkverdige hybridbiografi over familien Hammerstein er nå kommet på norsk i en noe misvisende form. På tysk het boka «Hammerstein oder Der Eigensinn. Eine deutsche Geschichte»; på norsk har den fått undertittelen «Hitlers egensindige general».

Men den er ikke noen generalbiografi — den er et familieportrett, «en tysk historie», og Hitler er bare marginalt tilstede.

Litt irriterende med slik feilbenevnelse, for leseren drives til å lete etter noe som ikke er der og heller ikke er ment å være der. Boka handler en masse om generalens ætlinger, de kommunistiske døtrene, deres mange jødiske venner, alskens forviklinger i Stalins Sovjet, vandringer i etterkrigsruinene.

Et rikt bilde Teksten er en fin blanding av dokumentasjon, fiktive samtaler med avdøde, noen spredte refleksjoner, altfor mange navn og forbindelser — men til sammen et rikt bilde av en sammensatt tysk adelsbefolkning som forholdt seg til nazismen på ulike måter. Ikke minst de mange portrettfotografiene gir stoff til fantasi og ettertanke.

Dette er mennesker, ikke bare navn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer