Pass deg for svigermor!

Usynlighets-sprayen er kommet.

ETISK DILEMMA:  Hvis et forsikringsselskap i et skatteparadis tilbyr superpriser for toppkunder som er villige til å dokumentere sin DNA-profil, risikerer da de norske selskapene å sitte igjen med røkla? Foto: Reuters / NTB Scanpix
ETISK DILEMMA: Hvis et forsikringsselskap i et skatteparadis tilbyr superpriser for toppkunder som er villige til å dokumentere sin DNA-profil, risikerer da de norske selskapene å sitte igjen med røkla? Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Hvordan skal man klare å være usynlig i vår tid, der det ligger spor etter oss overalt? Hva kan svigermor finne ut?

Utviklingen i livsvitenskapene - bioteknologi, genetikk, farmakologi m.v. - går rasende fort, og lovgivere og etiske komiteer strever med å holde tritt. Hva vil det si at hvem som helst, når og hvor som helst kan sende inn en spyttklyse og få kartlagt hvor og hvem man stammer fra og hvilke sykdommer og defekter som truer i horisontens mørke skyer? Du får vite hvem du er for bare 99 dollar!

Det raser på med etiske problemstillinger. Norske forsikringsselskaper skal ikke kreve DNA-kart av kundene for å klarlegge sykdomsrisiko. Men er det fair? Forsikring er bygget på gjensidighet og spleiseprinsipper. Skal ikke da alle faremomenter på bordet for å kunne bestemme hvem man vil spleise med?

Og hva med konkurransen fra utlandet? Hvis et forsikringsselskap i et skatteparadis tilbyr superpriser for toppkunder som er villige til å dokumentere sin DNA-profil, risikerer da de norske selskapene å sitte igjen med bare røkla etterhvert? Det ser kynisk ut, men faktum er at det finnes kremmere som tjener penger på sånt.

Mange ser positivt på DNA-kartleggingens utvilsomme goder i kampen mot kriminalitet. Fingeravtrykkenes tid er definitivt i sluttfasen, og drømmen om et totalt DNA-register er ikke bare en dystopisk vrangforestilling hos verdens varslere. Det skal ikke lenger gå an å stikke seg unna.

Den amerikanske «information art»-kunstneren Heather Dewey-Hagborg ble berømt da hun bygget skulpturer ved å analysere DNA fra tilfeldige gjenstander hun plukket opp i det offentlige rom - et hårstrå, en sigarettsneip, en utspyttet tyggegummi. Fra DNA-analysen kunne hun bestemme kjønn, alder, etnisitet og fysiske særtrekk, og med en 3D-printer skapte hun så ansiktsmasker av disse personene. Selvfølgelig ikke med 100 prosent sikkerhet, men en klar utfordring til politiets fantomtegninger av mistenkte skurker.

Dewey-Hagborgs neste prosjekt gir flere spennende perspektiver. Hun har utviklet en spray, «Invisible», som består av to komponenter - «Erase» og «Replace». 99,5 prosent av den DNA du for eksempel har avgitt til et vinglass du har drukket av, lar seg viske ut. De siste fem promillene blir uidentifiserbare ved å blandes ut med en masse tilfeldig DNA i sprayen.

Noen vil ha bort kontanter slik at alle våre økonomiske transaksjoner blir sporbare. Vil også alle våre menneskelige transaksjoner bli like sporbare? Om du er til jobbintervju og drikker en kopp kaffe som blir budt deg, vil arbeidsgiveren med enkle midler kunne få opp din DNA-profil. Eller om du er på middag hos fremtidige svigerforeldre. Kanskje lurt å ha en dose «Invisible» i lomma? Forbryterne har det nok snart.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.