Pass munnen!

Mens vi venter på Jens: Myndighetene kan komme til å nekte enhver offentlig hjelp til folk med sykdommer i munnen, fikk vi vite i helseprogrammet «Puls» på NRK 1 i går. Advarselen kom for seint for høyreleder Jan Petersen, som nok burde ha vasket munnen sin før han skjelte ut sentrumskameratene.

For han gikk fra skanse til skanse i går, etter å ha latt falle noen pekefingerbemerkninger om at ledelsen i sentrumspartiene burde skiftes ut med yngre og mer kreative krefter. Petersen påberopte seg å være feilsitert i helgas intervju med Verdens Gang. Men hva hjelper det?

Bøddel og frier

I Dagsnytt Atten på NRK P2 stotret den gode Petersen fram at han mente sentrumslederne så ut til å være mest opptatt av å kjempe de gamle slag, og at han for sin del, i trang til kreativ fornyelse, heller så for seg et bredt borgerlig regjeringssamarbeid. Dét likte parlamentarisk KrF-leder og regjeringens våpenbror Einar Steensnæs veldig dårlig, for kortminnet hans holdt i hvert fall til å huske at Høyre var med og felte Bondevik for fire dager siden.

I TV 2-nyhetene fikk vi deretter vite at KrF har mottatt «en masse støtte» fra bitre høyrevelgere over e-post, og innmeldelser var heller ikke utelukket, forsto vi. Og i «Sentrum» på samme kanal hadde Per Ståle Lønning i hvert fall til hensikt å lage amper stemning. Men sentrumslederne selv holdt gravøl på Bogstad gård. Og studiovikar Steensnæs var det ikke nok futt i til å hindre nok en rituell politikerdebatt hvor fribytteren Carl I. Hagen trakk det lengste strået. Uten engang å ha investert i den småborgerlige strid. Tilbake satt Petersen og var høylig forbauset over at han ikke fikk nye venner av å være bøddel og frier på en og samme tid. Komisk, for all del, men ingen særlig spennende TV-debatt.

Godt i «Puls»

I Helsemagasinet «Puls» belyser programleder Helene Sandvig psykisk helse på en inkluderende måte i sine samtaler med psykiater Finn Skårderud. Og gårsdagens innslag om selvmord blant unge var særdeles tankevekkende; behandlernes taushetsplikt hjalp på ingen måte mora som mistet sin datter. Denne redaksjonen lager grundige reportasjer, uten unødig hang til å spre skrekk. Men «Puls» blir nødt til å følge opp Helsedepartementets tøvete forslag om å fjerne all refusjon for behandling av lidelser i munnen. Slikt er ikke velferdssamfunnet Norge verdig.