<strong>FINANSMINISTER:</strong>  Siv Jensen.
FINANSMINISTER: Siv Jensen. Vis mer

LEDER

Pass på kommunene

Det er i kommunene den aller viktigste tjenesteytingen foregår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Solberg-regjeringen har tatt over roret i inngangen til en krevende tid. Nå opplever kommunene skattesvikt for andre året på rad. I går lyttet finansminister Siv Jensen både til kravet fra kommunenes interesseorganisasjon KS, opposisjonen og sine egne ordførere, og la inn en kompensasjon på 1,1 milliarder kroner. Dette er den største omdisponeringen regjeringen gjør i dette budsjettet.

Det hjelper godt, men kompensasjonen er ikke stor nok til å hindre at kommunene fortsatt går i minus med 1,3 milliarder kroner. Kommunene frykter at de går et krevende år i møte. Den rødgrønne opposisjonen mener kompensasjonen er for lav. Også regjeringens støtteparti KrF vil se nærmere på om budsjettet møter behovene ute i kommunene.

Kommuneøkonomi er viktig. Det er i kommunene den aller viktigste tjenesteytingen foregår. Skole, eldreomsorg, barnevern, barnehage - alt som ligger innbyggerne nært, skjer i kommunene. Noe av det viktigste myndighetene skal gjøre, er å sørge for at innbyggerne får gode tjenester. Ikke minst er det viktig å være forsikret om dette når regjeringen skal omstrukturere kommunene og gi dem flere oppgaver.
Det kan være greit å minne finansministeren på hva hun sa i 2004: «I dag er det slik at staten bokstavelig talt kompenserer staten for tapte skatteinntekter. Det samme prinsipp må gjelde for kommunene».

Reaksjonene på statsbudsjettet er som forventet. Det kunne vært grønnere, det kunne vært mer penger til kommunene, det kunne vært gjort mer for sysselsettingen. Men stort sett er det en grei revidering for nå, mener økonomene. Det brukes mer oljepenger enn noen gang, men pengebruken ligger godt under den gamle handlingsregelen på fire prosent. Det er det all grunn til, siden fondet er større enn noen gang. Norge har hele 7000 milliarder kroner på bok.

Situasjonen kan fort forverre seg i norsk økonomi. Regjeringen varsler svakere vekst og svakere vekst i sysselsettingen. Da må det være rom for å øke oljepengebruken. I en tid med store omstillinger, må kommunenes situasjon følges nøye med på. Vi skal ikke spare oss til fant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer