Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Passe kjeften sin

Ellers kommer Mazyar Keshvari og tar deg.

 LILLE TRUMP:  Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener UDI-direktøren bør passe kjeften og jobben sin.
FOTO: ÃÅrn E. Borgen / AFTENPOSTEN
LILLE TRUMP: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener UDI-direktøren bør passe kjeften og jobben sin. FOTO: ÃÅrn E. Borgen / AFTENPOSTEN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI-direktør Frode Forfang har kommet i skade for å si noe Frp ikke liker.  Det hender jo stadig at folk gjør, men etter at Frp kom i regjering, er kontrære meninger blitt enklere å stoppe. Det er bare å be folk holde kjeft og stole på Frp.

Mazyar Keshvari, partiets innvandringspolitiske talsmann, synes Forfang bør passe både kjeften og jobben sin etter at han påsto i et intervju med Dagens Næringsliv at EUs avtale med Tyrkia måtte føre til at grensekontrollen opphørte. Forfangs observasjon er rimelig ukontroversiell, i og med at avtalens hensikt er å løse den unntakstilstanden som oppsto i fjor. Over hele Europa håper man at restriksjonene nå kan lempes på.

Men Keshvari vil fortsette det nye kontrollregimet og mener dermed at Forfang blander seg i ting han ikke har noe med. Han opptrer som en utenrikspolitisk kommentator, sier Keshvari til Klassekampen. Nei, grensekontroll må vel Frp fortsatt mene er et nasjonalt anliggende og noe som ikke minst er innenfor UDIs kompetansefelt når det gjelder flyktningregulering.

Men hva er det Frp har mot en åpen debatt? Forfang har tidligere tatt til orde for en omlegging av asylpolitikken, langt på vei i tråd med Frp´s politikk, og da hørte vi ikke et pip om at han gikk ut over sin rolle, så videre prinsipiell synes ikke innvendingen å være. Det er et illiberalt mønster her fra avisbrenning til trussel mot NRK-journalist til offentlig finansiert propaganda og bruk av sosiale medier for å omgå kritiske spørsmål. Personangrep på journalister er også en ny utvikling, særlig når det kommer fra statsråder og partiledelse. Kritikk skal media selvsagt tåle, og gjør det ustoppelig. Det er nettopp hva det spilles på.

Men forsøkene på å ramme enkeltjournalister og fagpersoner man ikke liker, minner mer om Donald Trumps vulgære korstog mot Megyn Kelly. Det er å bruke sin maktbase til å stilne kritikere, og det ville vært uhørt om Erna Solberg eller andre Høyre-politikere gjorde det. Tvert om skal regjeringen etterstrebe åpenhet og være raus, nettopp fordi den kan misbruke sin makt til å være det motsatte.

Keshvari kan ikke sleive med kjeften, som han er kjent for. Han representerer et regjeringsparti når han vil ha Forfang til å tie. Han bruker en politisk makt, som er stor, for å kneble en fagdirektør han oppfatter som brysom. Og han gjør det uten saklig argumentasjon, eller ryggdekning fra regjeringen. Jeg lurer i grunnen på hva Keshvari er redd for. Hvis Forfangs observasjon er helt på jorde, bør han vel greit argumentere mot det uten å ta i bruk maktas privilegier.

At hans første refleks er å gripe til makt fremfor argumenter, er litt Trump.  Det virker en stund. Blant dem som liker maktmisbruk og lukkethet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!