VITENSKAP OG FEDME: Undervurderer Bård Tufte Johansen (t.v.) og Harald Eia sine seere med slapstick og tjukkasvitser? «Vi har tross alt har blitt bortskjemte av femten år med deres innovative og intelligente humor av internasjonal klasse», mener Farmen, som sammen med sin ostepopspisende makker Robinson i dag har sin TV-spaltedebut her i Dagbladet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
VITENSKAP OG FEDME: Undervurderer Bård Tufte Johansen (t.v.) og Harald Eia sine seere med slapstick og tjukkasvitser? «Vi har tross alt har blitt bortskjemte av femten år med deres innovative og intelligente humor av internasjonal klasse», mener Farmen, som sammen med sin ostepopspisende makker Robinson i dag har sin TV-spaltedebut her i Dagbladet. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Passer tjukkasvitsene til Bård & Harald bedre på TVNorge enn på NRK?

Våre nye tv-spaltister Robinson & Farmen gyver løs på «Brille».

TV: De første femten sekundene av «Brille» setter standarden for kvelden:

Klassisk tull og tøys med språk og dialekter, før paneldeltaker Truls Svendsen, Norges bredeste komiker, fyrer opp litt standardisert selvironi på egen vekt, noe som ender opp i kveldens første applaus.

- Er det bare jeg som har blitt gammel eller er den ekstreme entusiasmen til Harald verken smittende eller morsom? spør Robinson mens han strekker seg mot ostepopbollen.

- Du var sikkert en av dem som hatet de entusiastiske lærerne på ungdomsskolen også, kontrer Farmen, men må medgi at det kan bli noe voldsomt.

I TAKT MED AT programlederens voldsomme gestikulering og overdrevne diksjon eskalerer ytterligere, synker de to TV-seerne enda mer sammen i sofaen.

- Kelner, programlederen veiver som om det er en flue i suppen min! utbryter Robinson og er storveis fornøyd med sin egen formulering.

- Kanskje du burde vært i panelet, Rob?

- Nei, faget mitt er å tenke utenfor, ikke inni, titteboksen, konstaterer han lakonisk.

ROBINSON & FARMEN: Dagbladets nye tv-spaltister er to sure, gamle journalister som synes alt var bedre før.
ROBINSON & FARMEN: Dagbladets nye tv-spaltister er to sure, gamle journalister som synes alt var bedre før. Vis mer

FARMEN ER FOR opptatt med å stille inn kontrasten på fjernkontrollen til å få med seg Robinsons ordspill. Han vil se enda mer elektrisk Eia-hår som stritter til alle kanter, og rekker akkurat å skru på maksimal kontrast før munnen under hårfjonene servere froskeforskning fra Norstat à la François.

- Sier det mest om samfunnet vårt at det norske folk ikke vil spise frosk eller at Bård og Harald ikke klarer å lage god froskehumor? spør Robinson retorisk.

- Nå synes jeg du er litt for streng. Du skal være rimelig hjernevasket for ikke å innrømme at Bård og Harald best i landet på oneliners i denne typen semisosiologiske rammer, konkluderer Farmen.

- Men begge to spiser sannsynligvis både hest og frosk med kulturelitevennene sine på Theatercaféen, så dette lukter NRK1-slumming lang vei, spekulerer Robinson.

- Hold på humorhatten, nå begynner de med dialekter igjen, sukker Farmen, før han demonstrativt slurper i seg resten av halvliteren for å overdøve applausen som akkompagnerer den nordnorske tulledialekten til Eia.

- Over halvparten av programmet er «Åpen Post»-karakterer uten set up og punchlines.

- Hadde «Åpen Post»-karakterene set up og punchlines, da? Var det ikke nettopp derfor vi fant det såpass forfriskende at de sparte på grillkrydderet?

- Ikke medregnet alt grillkrydderet på Rrrrutebilstasjonen i Arrrendal? humrer Robinson.

«EN APPLAUS FOR HJERNEN!» forlanger Eia, til tross for at den knapt har fått annet enn tjukkasvitser å bryne seg på. Etter å ha sett Truls reise seg fra stolen for å løpe noen runder rundt panelet og snublet i forsøket (til nok en applaus) melder uunngåelig et spørsmål seg:

- Hvorfor ender et humorprogram med så mye potensial opp med å bli skuslet bort på slapstick og fedmehumor?

- Ikke spør meg. Du får bestille en undersøkelse hos Norstat og høre hva folket sier. Det blir sikkert morsomt, spår Robinson tørt.

- I hvert fall hvis jeg leser opp resultatene med Steinkjer-dialekt, sier Farmen og gliser.

NÅR RULLETEKSTEN FARER over skjermen gjør Robinson seg noen tanker om ikke formatet faktisk passer bedre i nyoppussede lokaler på TVNorge.

- Der forventer jo klientellet faktisk selvironisk fedmehumor og ikke popular science-infotainment.

- Jeg mener fremdeles at Bård og Harald er de beste komikerne vi har, men jeg skulle ønske de ikke undervurderte seerne sine, som tross alt har blitt bortskjemte av femten år med deres innovative og intelligente humor av internasjonal klasse, resonnerer Farmen.

- Mindre dialekt- og tjukkasvitser på TVNorge? Ja, det er lov å håpe på varmegrader i februar også, men da beveger vi oss såpass langt fra vitenskapen at selv researcherne i dette programmet hadde satt på bremsen.