VURDERING: Familien kan etter UNEs syn reise til og bo trygt i hjemdistriktet Jaghuri og da har de ikke rett til flyktningstatus, skriver nemndleder i UNE. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
VURDERING: Familien kan etter UNEs syn reise til og bo trygt i hjemdistriktet Jaghuri og da har de ikke rett til flyktningstatus, skriver nemndleder i UNE. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Farida-saken:

Påstandene om Farida-saken bør ikke stå uimotsagt

UNE har ikke på noe tidspunkt sagt at «Afghanistan er trygt».

Meninger

Dagbladet hadde tirsdag 11. september et oppslag om Farida og hennes situasjon. UNE ønsker egentlig ikke å kommentere denne saken så lenge den står for retten, men Dagbladets oppslag inneholder feil av betydning for saken, feil som ofte gjentas og som ikke bør stå uimotsagt da de har betydning for UNEs vurdering.

For det første, og kanskje viktigst, saken dreier seg ikke om hvorvidt Faridas mor, Noorya løy eller ikke. Hun og Farida fikk en tillatelse fordi hun var en enslig kvinne med barn og trengte beskyttelse.

Tillatelsen ble avsluttet da ektefellen kom til Norge. Hvorvidt vilkårene for å avslutte tillatelsen var oppfylt var det saken dreide det seg om i lagmannsretten og deretter Høyesterett.

For det andre så har UNE ikke på noe tidspunkt sagt at «Afghanistan er trygt». Utlendingslovens 28 femte ledd som bestemmer at retten til å bli ansett som flyktning ikke gjelder om man kan få beskyttelse et annet sted i hjemlandet.

Familien kan etter UNEs syn reise til og bo trygt i hjemdistriktet Jaghuri og da har de ikke rett til flyktningstatus. Familien er ikke pålagt å bo i Kabul, det gjør de etter eget valg. Om de ikke ønsker å bo i hjemdistriktet er det også andre – og fredeligere – steder de kan bosette seg.

For det tredje er det heller ikke riktig som det står i faktaboksen på saken at Farida «bor i landet illegalt», dvs. bodde i Iran ulovlig. Faren og Farida var registrert i det såkalte amayesh-registeret – noe som etter informasjon fra Iran for øvrig også betyr at Noorya bodde der lovlig. Personer som er registrert i registeret bor lovlig i Iran med rettigheter. Farida bodde derfor ikke i Iran illegalt, noe Dagbladet omtaler som et faktum.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.