Påstår han drepte denne hunden for kunstens skyld

Millioner kan ha blitt lurt.

(Dagbladet.no): Få ting opprører oss mennesker som mishandling av uskyldige dyr, og ved første øyekast kunne det virke som om den costaricanske kunstneren bedrev mishandling av verste sort.

I fjor høst bandt kunstneren Guillermo «Habacuc» Vargas (32) en gatehund til veggen inne i et galleri i San Jose. Formålet var ifølge 32-åringen å la dyret, som han kalte Natividad, sulte i hjel. Tittelen på kunstverket - «Eres lo que lees» («Du er hva du leser») - var, for å sette en spiss på det hele, skrevet med tørrfor på veggen.

Hva som skjedde videre er høyst uklart. Sikkert er det bare at Vargas - etter at dyrevernere begynte å aksjonere via YouTube og blogger - nå er blitt nettverdens mest forhatte kunstner.

- Vi drepte alle den hunden, skriver Vargas i en e-post til Dagbladet.no.

Millioner protesterer

Utstillingen i Costa Ricas hovedstad fikk lite oppmerksomhet mens den pågikk, men da saken først ble omtalt på nettet i begynnelsen av året begynte snøballen å rulle. Fort.

Youtube-videoer med stillbilder av den sultne hunden fikk massevis av kommentarer, det ble opprettet egne blogger om saken, og et tjuetalls protestgrupper på Facebook. Over to millioner mennesker har skrevet under på et opprop. Trusler om at Vargas selv må få kjenne hundens lidelser er vanlige.

- Flertallet av dem som skriver under på slike kampanjer bryr seg ikke om dyr. Dette er en komfortabel handling fra en datamaskin, og ikke gjort i solidaritet med andre vesener, skriver Vargas til Dagbladet.no.

DØDE DENNE HUNDEN?: Ifølge kunstneren brydde ingen av publikummerne seg om at den sultet ihjel. Spørsmålet er om han snakker sant. Foto: KUNSTNERENS BLOGG
DØDE DENNE HUNDEN?: Ifølge kunstneren brydde ingen av publikummerne seg om at den sultet ihjel. Spørsmålet er om han snakker sant. Foto: KUNSTNERENS BLOGG Vis mer

Etter hvert begynte også mainstream-mediene - fra Baltimore Sun til norske Nettavisen - å ta tak i saken. Ryktene begynte nemlig å gå om at Vargas ville gjenta kunstverket i Honduras, der han er invitert til sommerens Bienal Centroamericana.

En gjentakelse avviser 32-åringen selv.

- Kunstnere gjentar ikke verkene sine. I mitt tilfelle har «Eres lo que lees» allerede oppfylt formålet sitt, å gjenta det vil være overflødig og unødvendig.

En del av verket

Hva formålet med kunstverket faktisk har vært, er imidlertid uklart.

Vargas selv hevder prosjektet springer ut av en hendelse i fjor der den crackavhengige nicaraguaneren Natividad Canda ble drept av to vakthunder. Drapet ble filmet og vist av i ettertid av en tv-kanal.

Målet har delvis vært å sammenlikne folks reaksjonsmønster på drapet på et menneske, og drapet på en hund. Publikums protester mot hundredrapet har vært en del av verket i seg selv, mener han.

- Kunstverket vokser med hver kommentar, hver signatur, hver intervju, hver publikasjon. Hunden døde i verket, og mediene var medskyldige

Påstår han drepte denne hunden for kunstens skyld

- Hunden rømte

Men selv om hunden døde i verket er det faktisk lite trolig at den døde i virkeligheten. The Guardian har vært ett av altfor få medier som har tatt seg bryet med å sjekke fakta i saken.

Til den britiske avisa sier direktør Juanita Bermudez ved Códice Gallery at hunden rømte etter bare én dag.

- Hunden fikk gå fritt hele tiden, utenom de tre timene utstillingen varte. Den fikk mat regelmessig, som kunstneren selv hadde med seg og ga den.

Guillermo «Habacuc» Vargas er imidlertid ikke interessert i å bekrefte at hunden rømte. Kunstneren er tilfreds med å ha opparbeidet seg et navn, og vil fortsette med sin til dels ekstreme kunst.

- Protestene vil forsvinne med tida. Om jeg fortsetter å være «hundemorderen» avhenger av hva jeg kommer til å gjøre framover. Men jeg kan jo ikke nekte for at dette har vært et hjul som har fått det hele til å rulle for meg, skriver Vargas.

SKREVET I TØRRFÔR: Tittelen på utstillingen, som på norsk betyr «Du er hva du leser».
<B>KUNSTNEREN SELV: Guillermo Vargas, i bildemanipulert utgave.