Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gåten: Hvem er Elena Ferrante?

Påstått avsløring av mysteriet Elena Ferrante setter sinnene i kok

Ikke alle er glade for at en italiensk journalist hevder å ha løst «den moderne litteraturens største mysterium».

PSEUDONYM: Navnet Elena Ferrante står på omslagene til de fire bøkene i Napoli-kvartetten, men Ferrante er bare et pseudonym. Utsnitt fra omslaget på den norske utgaven av kvartettens andre bok; «Historia om det nye namnet». Foto: Samlaget
PSEUDONYM: Navnet Elena Ferrante står på omslagene til de fire bøkene i Napoli-kvartetten, men Ferrante er bare et pseudonym. Utsnitt fra omslaget på den norske utgaven av kvartettens andre bok; «Historia om det nye namnet». Foto: Samlaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elena Ferrantes bøker har truffet både kritikerne og lesernes hjerter, og den italienske forfatteren har toppet salgslister også i Norge etter at den første boka i den såkalte Napoli-kvartetten, «Mi briljante venninne», kom ut på norsk i 2015.

Men navnet Elena Ferrante er ikke forfatterens egentlige navn: Forfatteren bak pseudonymet har ikke ønsket å gå ut med sin egentlige identitet, selv om det ikke har manglet på teorier og forsøk på å avsløre hvem som har skrevet de kritikerroste romanene.

Nå hevder den italienske gravejournalisten Claudio Gatti at han én gang for alle har avslørt forfatteren:

I en artikkel i The New York Review of Books hevder Gatti å vite at forfatteren egentlig heter Anita Raja. Raja skal være en oversetter og forlagskvinne med adresse i Roma.

Ifølge The Guardian har Rajas navn blitt nevnt i årevis, når italienske medier har spekulert rundt forfatterpseudonymet. Spekulasjonene har ikke blitt støttet opp med fakta, men Gatti trekker nå sine konklusjoner ut fra likningstall og eiendomsoverdragelser sett opp mot utgivelsestidspunktene til de ulike romanene.

Gattis artikkel kaster nytt lys over en av de siste års store gåter i litteraturverdenen, men flere stemmer reagerer negativt på både den inngående granskningen Gatti har utsatt Raja for og at han har jobbet så hardt for å avsløre en forfatter som åpenbart ikke vil stå fram med sitt virkelige navn.

En annen forfatter med suksess, britiske Jojo Moyes, innvender at det kan finnes gode grunner til at forfatteren bak Ferrante-navnet vil skrive under pseudonym:

- Det er ikke vår rett å vite hvem hun er, skriver Moyes på Twitter.

Pamela Paul, redaktør for bokseksjonen i New York Times, tar til orde for heller å legge kreftene i å avsløre Donald Trumps selvangivelser.

Gatti skriver selv i sin artikkel at verken Raja eller ektemannen hennes har besvart hans henvendelser.

Sandro Ferri, en av medeierne i Ferrantes italienske forlag, sier også rett ut i artikkelen at de anser slike forsøk på avsløring som grafsing i privatlivet til både forfatter og forlag.

Overfor BBC forsvarer Gatti seg mot kritikken med at han anser en millionselgende forfatter som en i høyeste grad offentlig person.

Her hjemme har en annen forfatter blitt utsatt for granskning og debatt de siste dagene:

Aftenposten har undersøkt hvilke aspekter i Vigdis Hjorths siste roman «Arv og miljø» som er hentet fra forfatterens eget liv, med bakgrunn i et innlegg der litteraturanmelder Ingunn Økland omtaler det som problematisk at Hjorth legger romanhandlingen så nært sitt eget liv.

Avisa har blant annet fått tilgang til programmet for begravelsen til forfatterens far, og sammenligner det med beskrivelsen i romanen. Det har fått blant annet forfatterkollega Erik Fosnes Hansen til å reagere.

Det er for øvrig bare noen måneder siden Ferrante siste ble hevdet avslørt: Da var det historieprofessoren Marcella Marmo som ble hevdet å være suksessforfatteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!