Gåten: Hvem er Elena Ferrante?

Påstått avsløring av mysteriet Elena Ferrante setter sinnene i kok

Ikke alle er glade for at en italiensk journalist hevder å ha løst «den moderne litteraturens største mysterium».

PSEUDONYM: Navnet Elena Ferrante står på omslagene til de fire bøkene i Napoli-kvartetten, men Ferrante er bare et pseudonym. Utsnitt fra omslaget på den norske utgaven av kvartettens andre bok; «Historia om det nye namnet». Foto: Samlaget
PSEUDONYM: Navnet Elena Ferrante står på omslagene til de fire bøkene i Napoli-kvartetten, men Ferrante er bare et pseudonym. Utsnitt fra omslaget på den norske utgaven av kvartettens andre bok; «Historia om det nye namnet». Foto: Samlaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elena Ferrantes bøker har truffet både kritikerne og lesernes hjerter, og den italienske forfatteren har toppet salgslister også i Norge etter at den første boka i den såkalte Napoli-kvartetten, «Mi briljante venninne», kom ut på norsk i 2015.

Men navnet Elena Ferrante er ikke forfatterens egentlige navn: Forfatteren bak pseudonymet har ikke ønsket å gå ut med sin egentlige identitet, selv om det ikke har manglet på teorier og forsøk på å avsløre hvem som har skrevet de kritikerroste romanene.

Nå hevder den italienske gravejournalisten Claudio Gatti at han én gang for alle har avslørt forfatteren:

I en artikkel i The New York Review of Books hevder Gatti å vite at forfatteren egentlig heter Anita Raja. Raja skal være en oversetter og forlagskvinne med adresse i Roma.

Ifølge The Guardian har Rajas navn blitt nevnt i årevis, når italienske medier har spekulert rundt forfatterpseudonymet. Spekulasjonene har ikke blitt støttet opp med fakta, men Gatti trekker nå sine konklusjoner ut fra likningstall og eiendomsoverdragelser sett opp mot utgivelsestidspunktene til de ulike romanene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer