Patentpress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PATENTER: Torsdag 17. august har Dagbladet en kortleder som ikke kan stå ukommentert. Her sauses udokumenterte påstander om legemiddelindustrien sammen med synsing om patentrettigheter. La meg først redegjøre kort for sakens fakta: Legemiddelindustrien støtter myndighetenes arbeid for en effektiv konkurranse i legemiddelmarkedet som skal sikre lavere legemiddelpriser når originallegemiddelets patentbeskyttelse har utløpt. LMI støtter derfor det såkalte trinnprissystemet som muliggjør at priskonkurransen mellom legemiddelprodusentene kommer folketrygd og pasienter til gode.

DET ER AVGJØRENDE for utvikling av nye og bedre legemidler at patentbeskyttelsen for originallegemidlene blir respektert. LMI arbeider derfor for at originallegemidler skal ha samme beskyttelse i Norge som i andre land. Verken mer eller mindre. I dag får myndighetenes virkemidler for å fremme bruk av generiske legemidler/kopimedisiner i enkelte tilfeller anvendelse også før originallegemidlenes patenttid har løpt ut. Norge har en historisk svak patentbeskyttelse, og er i så måte i en særstilling internasjonalt. Det er i strid med uttrykte intensjoner fra Storting og departement.I Soria Moria-erklæringen slår regjeringspartiene fast at det er et mål å «forbedre norsk patentpolitikk slik at vi kan sikre patentrettigheter på høyde med våre konkurrentland». Dersom regjeringen fortsatt mener dette, må den vise det i praktisk politikk - også på legemiddelområdet.Det hadde vært fornuftig om Dagbladets lederskribent hadde kontaktet oss for å få vite hva som er fakta i en sak som denne. Dagbladet hadde også stått seg på å la være å trekke lettvinte og udokumenterte sammenligninger mellom legemiddelindustrien og andre bransjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer