Paterson er verdens beste poetiske langfilm

Jim Jarmusch - selvsagt for president.

PATERSON ER EN NYTELSE: Regissør Jim Jarmusch sammen med Adam Driver som gjør en suveren tolkning av den skrivende bussjåføren Paterson i filmen Paterson satt til byen Paterson, New Jersey. Foto: NTB Scanpix.
PATERSON ER EN NYTELSE: Regissør Jim Jarmusch sammen med Adam Driver som gjør en suveren tolkning av den skrivende bussjåføren Paterson i filmen Paterson satt til byen Paterson, New Jersey. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Noen langfilmer bærer vi med oss hele livet, vi tenker da ikke på de dokumentarfilmene vi selv har biroller i. Kinofilmene våre lagres i den salen der lyset alltid er dempet, i det hjernearkivet som består av spenning, smil, kjærlighet, sorg, gåsehud, venner, små cola og kanskje det første flyktige kyss på rad 7, plass 7 og 8. Og, øyeblikkene kan være fra det første møtet med en kinosal på Søndre vakre Samfund der vi så Zorro, eller det kan være fra en rykende cowboyfilm og etter hvert oppover via Gjøkeredet, Soldier Blue, Life of Brian, Olsenbanden, Gudfadern, Trainspotting & co.

En filmskaper som garantert er med på det tomme flyttelasset, den dagen varebilen over til den andre siden er bestilt (der det ikke skjer en skitt), er Jim Jarmusch (64). Alle hans filmer er holder mål. Ja, vi er nærmest ukritiske i møtene med Stranger Than Paradise, Down by Law, Mystery Train og Coffee and Cigarettes. Det samme gjelder hans nyeste – som du burde få med deg etter skituren på Facebook: Paterson. Hvorfor? Fordi den handler om hverdagslivet, rutiner, humor uten ståk, medmenneskelighet og selvsagt, store drammer poesi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer