Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Paterson er verdens beste poetiske langfilm

Jim Jarmusch - selvsagt for president.

PATERSON ER EN NYTELSE: Regissør Jim Jarmusch sammen med Adam Driver som gjør en suveren tolkning av den skrivende bussjåføren Paterson i filmen Paterson satt til byen Paterson, New Jersey. Foto: NTB Scanpix.
PATERSON ER EN NYTELSE: Regissør Jim Jarmusch sammen med Adam Driver som gjør en suveren tolkning av den skrivende bussjåføren Paterson i filmen Paterson satt til byen Paterson, New Jersey. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Meninger

Noen langfilmer bærer vi med oss hele livet, vi tenker da ikke på de dokumentarfilmene vi selv har biroller i. Kinofilmene våre lagres i den salen der lyset alltid er dempet, i det hjernearkivet som består av spenning, smil, kjærlighet, sorg, gåsehud, venner, små cola og kanskje det første flyktige kyss på rad 7, plass 7 og 8. Og, øyeblikkene kan være fra det første møtet med en kinosal på Søndre vakre Samfund der vi så Zorro, eller det kan være fra en rykende cowboyfilm og etter hvert oppover via Gjøkeredet, Soldier Blue, Life of Brian, Olsenbanden, Gudfadern, Trainspotting & co.

En filmskaper som garantert er med på det tomme flyttelasset, den dagen varebilen over til den andre siden er bestilt (der det ikke skjer en skitt), er Jim Jarmusch (64). Alle hans filmer er holder mål. Ja, vi er nærmest ukritiske i møtene med Stranger Than Paradise, Down by Law, Mystery Train og Coffee and Cigarettes. Det samme gjelder hans nyeste – som du burde få med deg etter skituren på Facebook: Paterson. Hvorfor? Fordi den handler om hverdagslivet, rutiner, humor uten ståk, medmenneskelighet og selvsagt, store drammer poesi.

Alt rammet inn i gatene av New Jersey-byen Paterson der vi møter bussjåføren Paterson, tidløst karakter spilt av Adam Driver (kjent fra tv-serien Girls), som har et vatret samliv med kjæresten Laura, eksemplarisk gestaltet av Golshifteh Farahani. Disse to er bosatt i et lite «slott» med halvstore drømmer.

Vi må ei heller glemme parets hund, Marvin, burde nomineres til Oscar for beste bikkje. Paterson er lidenskapelig opptatt av hverdagslyrikken til bysbarnet William Carlos Williams (1883 – 1963). En poet Jan Erik Vold har forsøkt å fôre oss med i denne oppdrettsnasjonen. Vil du vite mer om doktor Williams, sjekk blant annet ut Tidsskriftet fra Den norske legeforening.

Hei doktoren! Jeg har sett etter deg,

Jeg skylder deg to daler –

Står til?

Fint. Så snart jeg har dem

Skal du få dem –

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling