Patosfylt om sult og sott

Imponerende, underholdende og vel patosfylt om nok en eventyrlig Hoem-kjempe.

SLEKTSGRANSKEREN: Edvard har gjøvet løs på sin sjette historiske roman om slekta, og serverer krig, sult, tro og kjærlighet. Foto: Morten Rakke
SLEKTSGRANSKEREN: Edvard har gjøvet løs på sin sjette historiske roman om slekta, og serverer krig, sult, tro og kjærlighet. Foto: Morten Rakke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En sommerdag i 1792 skjer det noe dramatisk på den lille gården Hoem i Romsdal. Tjenestejenta Guri forsvinner. Eldstesønnen på gården, kalt Pe, er den siste som ser henne. Det er velkjent at hun skal ha hans barn, og at han ikke er særlig lysten på ekteskap. Guri blir aldri funnet. Pe blir mistenkt for drap, men frikjent av retten. Bygdefolket, derimot, kan ikke tilgi ham. Det kan heller ikke hans ti år gamle lillebror Lars Olsen Hoem.

Det er Lars som er hovedperson i Hoems siste slektsroman. Som liten skal Edvard Hoem ha hørt den dramatiske historien om Guri fra sin bestefar. Bestefaren fortalte også om Lars som både deltok i Englandskrigene og satt i engelsk fangenskap i fem år. Lars ble seinere felemaker, og det skal fremdeles finnes feler han har laget.

Hvordan mane fram fortidas mennesker? Dag Solstad satt en gullstandard i «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896» (2013), der han med sin nærmest bibelske slektsoppramsing viser hvor lite vi faktisk vet om forfedrene våre. Edvard Hoem velger det motsatte. Han dikter i vei med patos og glød. Det er det blitt gode og vakre og underholdende romaner av. «Slåttekar i himmelen» (2014) er min favoritt. Den handlet om Hoems oldefar, hans kone Serianna, deres søsken og etterkommere. Med fire etterfølgende romaner har serien blitt en voldsom suksess, med et opplag på over 400 000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer