Patrioten er død

Kulturformidleren, teatersjefen, kåsøren og Oslo-patrioten Mentz Schulerud sovnet stille inn søndag, 87 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mentz Schulerud vil bli husket som en allsidig formidler av historie og kultur. Med et friskt og elegant språk øste han av sin kunnskap om alt fra forfattere og litteratur til gatestumper og statuer. Schulerud var forfatter, NRK-medarbeider, teatersjef og mangeårig formann i Kunstnerforeningen.

Han skrev bøker om kunstnere, kulturhistorie og bedrifter. Boka «Norsk kunstnerliv» blir sett på som hans hovedverk. Men hvis én ting skal trekkes fram fra en lang og mangefasettert karriere, må det bli hans sterke følelser for og grundige kjennskap til Oslo. Mentz Schulerud var en Oslo-patriot.

«JEG ER PATRIOT

i ordets opprinnelige betydning, dvs. at man føler for sitt hjemsted både på godt og vondt, på samme naturgitte måte som man gjør for sin familie. I Oslo har jeg hatt mitt virke og min krets, og jeg sier som Vinje: 'Der fann eg dei beste, der lærde eg mest,' sa han til Aftenposten da han i 1996 fikk Oslo Byes Vels ærespris 'Bypatrioten'.

Mentz Schulerud vokste opp på Rena, Ringsaker, Lillehammer og Jessheim sammen med søsteren, barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly. Han var tidligere statsminister Jens Stoltenbergs svigerfar. På Ringsaker gikk han på omgangsskole, én klasse over Alf Prøysen. De to var visstnok like håpløse i tresløyd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer