KRAFTPATRIOTER:  President Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev  følger seiersparaden på Den røde plass i Moskva. Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland i 1945. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRAFTPATRIOTER: President Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev følger seiersparaden på Den røde plass i Moskva. Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland i 1945. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Patrioter i alle land, foren dere

I dag er dagen for å slå seg på brystet for russiske mannfolk og kraftpatrioter av begge kjønn. Men det er i Ukraina dagen er mest eksplosiv.

Kommentar

DONETSK (Dagbladet): 9. mai 1945. Det er seiersparade på Den røde plass i Moskva. Marshal Georgij Sjukov leder militærparaden der de erobrede fanene fra Hitlers armeer kastes foran Lenin-mausoleet.

Erobreren av Berlin sitter på sin hvite hest og overværer denne offer-seremonien for kommuniststatens grunnlegger. Det er seierens søte time etter at rundt 20 millioner sovjetborgere døde i det som i Russland er kjent som Den store fedrelandskrigen.

FOR ENNÅ 69 år etter så suger man i Russland på denne seierens søte time. Det er dagen for russisk kraft-patriotisme, en patriotisme som har fått et kraftig løft etter den russiske presidenten Vladimir Putins annektering av Krim, og demonstrasjon av muskler i Øst-Ukraina.

Men dagen i dag er viktig langt utenfor Russlands grenser. Også i Øst-Ukraina er St. Georg-sløyfa på manges bryst. Det er en gammel russisk militær orden som er blitt symbolet for 9. mai, og dermed for russisk patriotisme.

ST. GEORG-SLØYFA, i svart og oransje, griper rett inn i det ukrainske dramaet. For å understreke alvoret melder det russiske nyhetsbyrået PIA Novosti at det i år skal være laget 100 millioner St. Georg-sløyfer som er distribuert «over hele verden».

Vel, kanskje ikke over hele verden, men i hvert fall i denne delen av verden, den Putin nylig definerte som Novaja Rossia, Nyerussland. Begrepet ble forstått som «der det bor russere», og hvor det snakkes russisk, i de naboland der russere bor. Og her i det østlige Ukraina er beskjeden forstått. I veisperringer satt opp av de russiskvennlige separatistene har mennene i maske automatvåpen og St. Georg-sløyfer. Parolen synes å være omtrent sånn: Patrioter i alle land med russiske minoriteter, foren dere.

MEN SÅ SKJEDDE det de færreste trodde var mulig onsdag, da Putin ba de ukrainske separatistene, som har okkupert en rekke offisielle bygninger i øst med våpen i hånd, om å utsette den planlagte folkeavstemningen søndag om å skille seg fra Ukraina.

Samtidig sa Putin at presidentvalget burde holdes 25. mai, slik den nye regjeringen i Kiev vil. Begge deler er en politisk snuoperasjon som er lite karakteristisk for den russiske presidenten. Og i går skjedde noe nesten like oppsiktsvekkende: Separatistene i øst valgte å ikke høre på Putin, som mange av dem har regnet som sin viktigste støttespiller, og i realiteten en garantist for at risikoen de har tatt med å gjøre opprør ikke skal ende i ulykke og nederlag.

De arrangerer likevel sin «folkeavstemning» søndag som planlagt. Som Svetlana Petrova, en middelaldrende kvinne i den prorussiske leiren, sa til Dagbladet utenfor det okkuperte regjeringsbygget i Pusjkin-gata i sentrum av Donetsk:

- Vi hadde et håp om å få hjelp fra Putin. Nå er det håpet mindre. Nå må vi klare oss selv.

UTTALELSEN ER selvsagt, men ikke enkel å dra ut av mennesker som nettopp har mistet en farsfigur. For - de ukrainske separatistene som har drevet det væpnede opprøret i øst, som den ukrainske regjeringen og amerikansk etterretning sier er inspirert og støttet av russisk etterretning, er etter Putins snuoperasjon med ett mye mer nakne og sårbare. Likevel vil de ukrainske separatistene i Donetsk, og i andre byer i Øst-Ukraina, gjøre gode miner til slett spill, og støtte opp om feiringa av 9. mai i dag. St. Georg-sløyfa vil vaie i vinden sammen med det russiske flagget og det arrangørene håper er titusenvis av demonstranter.

For i Ukraina er markeringen av seieren over Hitler-Tyskland også en del av den indre politiske striden, og en markering av det veldig mange i Øst-Ukraina mener er den nye fascistiske regjeringen i Kiev. Som gruvearbeideren Vladimir ved kullgruva Zasjadko sa da han - ennå svart av kull rundt øynene - gikk av sitt skift i går ettermiddag:

- Vi kan ikke ha et land styrt av tyskere og fascister.

DET UKRAINSKE dramaet er altså ikke over med det som ser ut til å være Putins snuoperasjon. Feiringa av 9. mai i år har uansett en vitalitet og aktualitet som dagen ikke har hatt siden Sovjetunionens sammenbrudd for mer enn 20 år siden.

Og parolen er: Patrioter i alle land, foren dere.