Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Patrioter og rovdyr

CANNES (Dagbladet): 14 dager før Italias statsminister Silvio Berlusconi tapte valget hadde Nanni Morettis film «Il Caïmano» premiere i Italia. En cayman er en søramerikansk krokodille, et rovdyr, og det er også Morettis betegnelse på mannen som har korrumpert Italias politiske liv i mer enn et tiår.Filmen handler bare underliggende om Berlusconi. Den er fortalt som en historie om en ung, uerfaren filmregissør som oppsøker en utbrent og pengelens produsent med et manus. Produsenten har utallige mislykte filmer bak seg og dessuten et ekteskap som holder på å havarere. Han trenger noe helt annet enn et politisk prosjekt om en statsleder de fleste har stemt på.

MORETTI, som har vunnet Gullpalmen her i Cannes tidligere, har laget en film som både er en slags «Cinema Paradiso» i sin kjærlighetserklæring til italiensk film og samtidig en dyp kritikk av det italienske samfunnet. At verken høyresiden eller venstresiden i Italia har tatt innover seg at én person kan eie tre TV-kanaler og samtidig stille til valg og bli statsminister, er et forhold som er hårreisende unikt i Europa, ifølge Moretti, som er den italienske venstresidens mest kjent regissør for øyeblikket. «Il Caïmano» starter som en komedie, men bli mer og mer alvorlig etter hvert som filmen skrider fram. Den ender som en tordentale, med regissøren selv i rollen som caymanen. Ikke rart Berlusconi tapte valget.

BAKTEPPET er like beskt i amerikanske Richard Kellys «Southland Tales». Mannen bak kultfilmen «Donny Darko» er i hovedkonkurransen i Cannes med en apokalyptisk framtidsvisjon fra Los Angeles i 2008. Også her er den aktuelle politiske kritikken underliggende i hver filmrute, mest i form av svart humor og giftig satire. Det dreier seg om filmindustrien, og særlig om TV-show med pornostjerner som diskuterer global oppvarming, terrorisme, orgasme og sånn direkte fra Venice Beach. Filmen er et overflødighetshorn av musikk, science fiction, action og kommentarer om alt fra Irak-krigen til USAs overvåking av egne borgere gjennom The Patriot Acts. Litt «Pulp Fiction» møter «Fahrenheit 9/11», men knapt nok ferdigklippet og klar for verdensmarkedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling