DEBATT

Patriotisk hysteri

For hver dag som går blir det russiske samfunnet stadig mer gjennomsyret av hat. Landet deles opp i «vårt folk» og «de andre»

Det russiske samfunnet  er blitt grepet av et patriotisk hysteri. Putin-byster og Putin-portretter masseproduseres.En gang i halvtimen avbrytes programmene på alle tv-kanaler av muntre nyheter om hvilken ny udåd «de ukrainske nasjonalistene og militærjuntaen i Kiev» har gjort seg skyldige i, skriver Svetlana Aleksijevitsj. Foto: NTB Scanpix
Det russiske samfunnet er blitt grepet av et patriotisk hysteri. Putin-byster og Putin-portretter masseproduseres.En gang i halvtimen avbrytes programmene på alle tv-kanaler av muntre nyheter om hvilken ny udåd «de ukrainske nasjonalistene og militærjuntaen i Kiev» har gjort seg skyldige i, skriver Svetlana Aleksijevitsj. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En krig er allerede i gang mellom Russland og Vesten. Russland har alt blitt et annet land. Hvor kom den fra, denne primitive stridslysten? Det er et spørsmål som vi stiller oss hver eneste dag. Jeg tror nok at man gjør det samme i Europa også. Den russiske bjørnen har krøpet ut av hiet.

Nøye betrakter jeg ansiktene rundt meg på gata. Sammen med noen av disse menneskene deltok jeg på 1990-tallet i demonstrasjoner med hundrevis av deltakere. Vi ropte: «Frihet! Friii-het!» Hva har skjedd med dem? Nå skriker de: «Putin! Putin!» Vennene mine vet verken ut eller inn - de leser bøker om hvordan fascismen ble født i Tyskland og Italia, om hvordan revolusjonen startet i 1917. Den russiske intelligentsiaen har blitt forandret til en liten øy i mørket, og kan ikke svare på spørsmålet: «Hvorfor har folket så lett gitt fra seg friheten sin? Hva var det som var feil med den?»

Hva slags land er det vi lever i?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.