Nobelprisen i litteratur

Patti Smith om «Nobel-tabben»: - Ydmykende

Rockelegenden måtte stoppe opp midt i låta da hun sang på nobelprisutdelinga lørdag. Nå forklarer hun hvorfor. 

NERVØS: Nerver skapte trøbbel for Patti Smith da hun skulle framføre en Bob Dylan-låt under nobelprisutdelinga lørdag. Artisten klarte likevel å hente seg inn, og fullførte låta til rungende applaus. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix
NERVØS: Nerver skapte trøbbel for Patti Smith da hun skulle framføre en Bob Dylan-låt under nobelprisutdelinga lørdag. Artisten klarte likevel å hente seg inn, og fullførte låta til rungende applaus. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da Patti Smith (69) framførte Bob Dylan-låta «A hard rain's a-gonna fall» under lørdagens utdeling av Nobelprisen i litteratur, gikk det litt i stå for artisten.

Midtveis i låta tok hun seg til hodet og holdt hendene for ansiktet, og stoppet framføringa foran et fullsatt Stockholm konserthus.

- Beklager, kan vi starte på nytt der? Jeg er så nervøs, sa hun, før hun fortsatte låta.

Smith ble etter siste sangstrofe hyllet med rungende applaus fra salen, der blant andre Sveriges kong Carl Gustaf, dronning Silvia og statsminister Stefan Löfven var blant publikum.

FORTSATTE FRAMFØRINGA: Smith fikk etter hvert grep om nervøsiteten, og fullførte Dylan-låta til stor applaus i Stockholm lørdag. Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix
FORTSATTE FRAMFØRINGA: Smith fikk etter hvert grep om nervøsiteten, og fullførte Dylan-låta til stor applaus i Stockholm lørdag. Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix Vis mer

Skjelven

Artisten la imidlertid ikke opptredenen bak seg da hun gikk av scenen. I et essay publisert i New York Times i går skriver hun detaljert om opplevelsen.

Der kommer det blant annet fram at Smith opprinnelig hadde planlagt å framføre en av sine egne låter, men at hun valgte en Dylan-låt da hun fikk vite at det var artistkollegaen som er årets vinner av Nobelprisen i litteratur, og at hun siden september har øvd iherdig.

Videre forteller Smith at hun var litt skjelven da hun sang første vers, men at hun var sikker på at hun ville komme inn i det. Slik gikk det ikke:

«Istedenfor ble jeg slått av en overflod av følelser, som eskalerte med en slik intensitet at jeg ikke klarte å håndtere dem.» skriver rockelegenden i New York Times.

«Levde tekstuniverset»

Smith skriver også at hun ble meget bevisst på at en av de siste tekstlinjene i låta lyder «Jeg skal kunne sangen min i god tid før jeg begynner å synge», og beskriver minuttene etter framføringa slik:

MØTTE IKKE OPP: Årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Bob Dylan, skippet prisutdelinga i Stockholm lørdag. Foto: NTB Scanpix
MØTTE IKKE OPP: Årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Bob Dylan, skippet prisutdelinga i Stockholm lørdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Da jeg satte meg på plassen min, kjente jeg det ydmykende stikket av fiasko, men samtidig den underlige erkjennelsen av at jeg på et vis gikk inn i og virkelig levde tekstuniverset.»

Bob Dylan selv lot lenge være å svare på om han ville delta i Stockholm, men ga etter to uker beskjed til Svenska Akademien om at han ville komme. I midten av november gjorde han imidlertid helomvending.

Dylan vil derfor få sin medalje og sitt diplom ved en senere anledning, ifølge nyhetsbyrået TT.

At det vil skje til våren er ikke utenkelig. Dylan befinner seg nemlig i Sverige i starten av april, der han skal spille to konserter. Også Norge og Oslo Spektrum får besøk av den ferske nobelprisvinneren.