EN SKIKKELIG MURSTEIN: Paul Auster (70) har vært en trøst for alle som foretrekker korte romaner skrevet i et konsist språk - i en tid når lange romaner er på moten. Nå har han snudd på flisa og skrevet en roman på 894 sider. Foto: NTB Scanpix
EN SKIKKELIG MURSTEIN: Paul Auster (70) har vært en trøst for alle som foretrekker korte romaner skrevet i et konsist språk - i en tid når lange romaner er på moten. Nå har han snudd på flisa og skrevet en roman på 894 sider. Foto: NTB ScanpixVis mer

Paul Auster med fire romaner om samme person - til prisen av én

«4 3 2 1» er forfatterens lengste og mest ambisiøse bok.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I et lite essay fra 1995, «Hvorfor skrive?», forteller Paul Auster fem anekdotiske historier som har én ting felles: De handler om tilfeldigheter. Her gjengir for eksempel beretningen om hvordan han som 14-åring, på en sommerleir, opplevde at en kamerat ble truffet av lynet og døde, rett foran Austers vantro øyne. Hvorfor ble kameraten rammet og ikke han? Skjebne eller tilfeldighet?

Tilsynelatende det siste. Nå har denne forfatteren, kjent for å skrive små romaner og stort sett korte setninger, skrevet sin lengste bok, fortalt med setninger som brer seg som slyngplanter over boksidene.

New York-trilogien

«4 3 2 1» er en roman som utforsker et tema som ruver under Paul Austers forfatterskap: Hva er en identitet, og hvordan blir den skapt? Auster fikk seg et navn med de tre små romanene som utgjør «New York-trilogien» (1985/1986), for øvrig nyutgitt samtidig med Torleif Sjøgren-Erichsens imponerende og sikre oversettelse av «4 3 2 1».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn