IKONISK:  «Pet Sounds»-coveret, fra venstre Carl, Brian og Dennis Wilson, Mike Love og Al Jardin.
IKONISK: «Pet Sounds»-coveret, fra venstre Carl, Brian og Dennis Wilson, Mike Love og Al Jardin.Vis mer

Paul McCartney hysjet ned alle tilstedeværende da Beach Boys-plata ble spilt

Nyt den siste sommeruka med Beach Boys gylne klassiker.

Kommentar

Jubileene kommer tett i populærkulturen. Å hylle kjente plater og filmer er blitt en industri, med spesialutgaver, uutgitte spor, dokumentarfilmer, nyskrevne essays, fotografierog så videre. Beach Boys-plata «Pet Sounds» kom ut i 1966 og er av de mest slitesterke platene i pop’ens verden. Den er blitt feiret tidligere med spesialutgivelser, og Brian Wilson overrasket i 2002 med en turné der han reiste rundt med en live versjon av «Pet Sounds», perfekt framført av ham selv og en gjeng unge entusiaster. Nå kommer en store billedrik bok med fem disker og masse spesialuttak fra originalinnspillingen. Den definitive samlingen? I hvert fall til neste gang den skal feires.

Brian Wilson er her igjen. 6. november feirer han 50 års jubileet for «Pet Sounds» i Oslo Spektrum. Få plater er mer myteomspunnet enn denne enestående pop-symfonien. The Beach Boys ble i løpet av det tidlige 1960-tallet USAs mest populære gruppe, med hitsanger om et ubekymret California-liv, fylt med jenter, biler og surfebrett. I 1965 kom den store konkurrenten, The Beatles, med albumet «Rubber Soul». Det musikalske geniet Brian Wilson, ønsket å lage noe som var like bra, helst bedre.

Han gikk i studio og eksperimenterte med vokalharmonier og arrangementer. Vinteren 1966 ble plata fullført. 13 sanger, to av dem instrumentaler. 36 minutter og 35 sekunder med musikalsk gull. Wilson framsto som pop’ens Mozart. Albumet er blitt kalt rockens første konseptalbum. Det handler om drømmen om den store kjærligheten. Men like mye om angsten for den, både for at den skal oppstå og for at den skal ta slutt . Sammen med tekstforfatteren Tony Asher skildrer Wilson opplevelsen av å være havnet på feil klode, til feil tid .

The Beatles omfavnet plata. I London ble den presentert av Beach Boys-musiker Bruce Johnston i nærvær av Paul McCartney og John Lennon. McCartney hysjet ned alle tilstedeværende under avspillingen og ba deretter Johnston spille låtene en gang til. Siden dro han hjem og komponerte «Here, There And Everywhere».

«Pet Sounds» bekreftet at rock var blitt en kunstform. Siden samme år ble dette understreket av Bob Dylans «Blonde On Blonde» og Beatles’ «Revolver». Wilson satte i gang med oppfølgeren, som skulle hete «Smile». Men han slet psykisk. Albumet ble ikke ferdig før i 2011. Beatles ble på sin side inspirert av «Pet Sounds» til å lage «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», som kom i 1967.

Få plater har hatt større inflytelse enn «Pet Sounds». Listene over musikere som er inspirert av dette albumet eller som deltok på det kan holde popquiz-mastere med jobb i årevis. Og plata holder seg. Fortsatt er det en nytelse å lytte til Brian Wilsons pust av evighet i popbransjens ellers så flyktige univers.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.