Paul McCartney i sorg: - Han var som en andre far for meg

Dette betydde George Martin for Beatles og bransjen.

Den legendariske Beatles-produsenten George Martin, som gjorde The Beatles til verdenstjerner, er død.

Musikkprodusenten, som produserte så godt som alle Beatles-låtene, ble 90 år gammel.

Det var tidligere Beatles-trommeslager Ringo Starr som meldte dette på Twitter.

- Gud velsigne George Martin. Fred og kjærlighet til Judy og hans familie. Kjærlig hilsen Ringo og Barbara. George vil bli savnet, skriver Starr.

- Som en andre far Paul McCartney har i sin karriere jobbet med Martin som både Beatles-medlem og solo-artist. Han uttrykte sin sorg over tapet på sitt nettsted tidligere i dag:

- Han var en ekte gentleman og var som en andre far for meg, skriver McCartney.

Videre hyller McCartney produsenten og takker Martin for alt han lærte bandet og introduserte de for.

- Fra dagen han ga The Beatles sin første platekontrakt, til sist jeg så ham, så har han vært den mest generøse, inteligente og musikalske personen jeg har hatt gleden av å kjenne, skriver McCartney.

- Betydde alt for Beatles - Det er jo ikke uten grunn at man kaller han for «den femte Beatle», sier tidligere programleder og NRK-profil Vidar Lønn-Arnesen til Dagbladet.

George Martin signerte platekontrakten med The Beatles i 1962 etter at de hadde vært innom flere selskaper uten hell. Nå regnes han som en legende i musikkbransjen.

- Det var jo han som fikk det hele i gang. Da gutta fikk nei fra et annet plateselskap så var det han som hørte dem og skjønte med en gang at her var det potensiale til å gjøre noe stort, forteller Lønn-Arnesen og legger til:

- Uten ham spørs det vel om Beatles hadde blitt så enormt store fra første stund og fått den gjennomslagskraften. Han hadde teft og evne til å produsere artister og få dem til å yte det beste og få fram det som var særpreget for hver og en av dem. 

Jobbet med Martin Philip Kruse har i en årrekke jobbet sammen med Lønn-Arnesen og forteller at han også har jobbet med Martin i forbindelse med musikken og har truffet han ved to anledninger i Norge. 

- For Beatles betydde han bortimot alt vil jeg tro, ihvertfall i perioder av deres karriere, sier Kruse og fortsetter med å fortelle om hvordan Martin var som person: 

- Han var helt fantastisk. Han var virkelig en klassisk engelsk gentleman med piperøyken og tweedjakken. Han var rolig, avslappet og veldig høflig og veldig hyggelig. Det var en ren fornøyelse å jobbe med ham.

Kreativ produsent Styremedlem i Den Norske Beatlesklubben, Roger Stormo fikk som 20-åring møte legenden i studioet Martin Eide på Oxford Street.

 - Han var jo elskverdigheten selv, den reneste gentleman og stilte opp og svarte på spørsmålene våre og ga oss autografen sin. Han var veldig hyggelig, veldig medmenneskelig og grei å ha med å gjøre og snill mot fansen. En hedersmann, forteller Stormo om møtet.

 «Den femte Beatle» : Beatles' legendariske produsent Sir George Martin er død.  FOTO: NTB Scanpix
«Den femte Beatle» : Beatles' legendariske produsent Sir George Martin er død. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Martin skrev egne orkestarrangementer og deltok som musiker på flere av låtene til The Beatles. Dette og det at han var så kreativ gjorde at han han hadde ganske stor betydning for Beatles mener Stormo. 

- Han fikk til mye i studio som jeg tviler på at andre produsenter hadde greid, dessuten gjorde sansen for humor at han klikket med gruppa. Men på samme måte hadde ikke George Martin vært den han ble uten Beatles, sier Stormo.

Hadde ikke vært det samme uten Martin - Han regnes som legendarisk fordi han signerte kontrakt med Beatles og har produsert hele deres katalog og han revolusjonerte hele rollen til musikkprodusenten generelt, forteller musikkviter og førstelektor ved Westerdals ACT, Audun Molde.

Han mener at både produsentrollen i dag og The Beatles ville ha vært annerledes uten Martin.

- Før Beatles og George Martin så var musikkprodusenten mer en praktisk tilrettelegger og en innspillingsleder, mens Beatles og George Martin redefinerte rollen til å bli en mer kreativ rolle, sier Molde og fortsetter:

- Han var høyst delaktig i å skape musikken, arrangementene, gjøre tekniske innovasjoner, få deres visjoner og idèer satt ut i live og tøye grensene for hva som var mulig å gjøre i et musikkstudio.

Martin sto bak størstedelen av Beatles topplasseringer på de amerikanske hitlistene og samtlige av bandets førsteplasser i Storbritannia.

- Uten ham ville det vært et helt annet Beatles. Det var et historisk lykketreff at de møtte hverandre, det var mange plateselskaper som takket nei til Beatles og det skal vi være glad for, sier Molde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram