STERKT LIV: Paula Fox (1923-2017) levde mesteparten av livet i New York. På slutten av 40-tallet var hun journalist i Paris og Warzawa, noe hun har skrevet om i andre bind av sine memoarer. Første bind handler om hennes mildt sagt rastløse oppvekst og ungdom. Foto: Samlaget
STERKT LIV: Paula Fox (1923-2017) levde mesteparten av livet i New York. På slutten av 40-tallet var hun journalist i Paris og Warzawa, noe hun har skrevet om i andre bind av sine memoarer. Første bind handler om hennes mildt sagt rastløse oppvekst og ungdom. Foto: SamlagetVis mer

Hun skrev romaner, memoarer og barnebøker.

Paula Fox - et desperat liv gjenspeilet i kule romaner

Glemte diktere fra fortida treffer oss i solar plexus.

Kommentar

I DISSE DAGER kommer ei ny bok av den amerikanske forfatterinnen Paula Fox på norsk. Paula Fox? spør du kanskje. Aldri hørt om henne. Ikke så rart. Fox ble født i 1923 og døde i fjor, etter tre ekteskap og et rikt forfatterskap. Hun ble best kjent for sine barnebøker. Hun skrev 20 av dem mellom 1966 og 1999 og ble hedret med den høythengende H.C. Andersen-prisen i 1978. Men hun skrev også seks voksenromaner. Den andre hun utga, «Desperate persons» (1970) ble filmet, med Shirley MacLaine i hovedrollen.

ROMAN: «Guden for mareritt» (1990).
ROMAN: «Guden for mareritt» (1990). Vis mer

DERETTER BLE Paula Fox glemt i noen år. Inntil hun ble oppdaget av en ny generasjon amerikanske forfattere, blant andre David Foster Wallace og Jonathan Franzen. Sistnevnte sørget for at flere av hennes verk ble utgitt på ny. I 2001 skrev hun sin første, oppsiktsvekkende memoarbok, «Borrowed Finery» (2001). Hun ble oppsøkt, omtalt og intervjuet. Hun viste seg å ha en meget spesiell historie. En mildt sagt ulykkelig barndom og et omtumlende liv. Barnebøkene hennes handler ofte om ensomme, hjemløse, sårbare skikkelser, omhyllet av en verden de ikke forstår. Når man hørte om Paula Fox’s egen oppvekst, falt brikkene på plass.

HENNES SKJEBNE SOM dikter er ikke uvanlig. Dette at hun trekkes ut av historiens glemsel og får en ny vår. I de seinere åra har vi sett mange eksempler. Mest synlig er kanskje John Williams (1922-1994), som fikk en posthum suksess med romanen «Stoner» (1965). Det samme gjelder Richard Yates (1926-1992). Hans debutroman «Revolutionary Road» (1961) ble filmatisert i 2008.

ANDRE NAVN er Betty Smith (1896-1972) med «Det vokser et tre i Brooklyn», James Salter (1925-2015) med «Lysår» og tsjekkeren Hermann Ungar (1893-1929) med tre oversatte bøker som har vakt stor oppsikt, også i Norge. La oss også nevne to brasilianske forfattere som har fått flere verk oversatt til rødglødende kritikker, Joaquim Maria Machado de Assis (1839-1908) og Claire Lispector (1920-1977). Norske forlag skal ha stor ros for at de bringer slike navn ut til lesehestene blant oss.

ROMAN: «Desperate personar» (1970).
ROMAN: «Desperate personar» (1970). Vis mer

DET NORSKE SAMLAGET og oversetter Tove Bakke har levert tre Paula Fox-bøker til det norske markedet. Først kom «Desperate personer» (2010), deretter «Lånte fjær» (2014) og i høst «Guden for mareritt». I «Lånte fjær» forteller Fox om sin barndom. Foreldrene var manusforfattere som prioriterte en karriere med alkoholforbruk og party-liv i Hollywood framfor foreldrerollen. Mora sendte datteren på barnehjem nærmest direkte fra fødestua. Paula vokste deretter opp i et godt hjem hos en prest, seinere hos sin kubanske bestemor. Da hun var fem, traff hun foreldrene igjen og ble nærmest møtt med hat av en mor som ville bli kvitt henne så raskt som mulig.

HUN BLE FORFLYTTET i ett kjør, fikk bare tilfeldig skolegang og var omgitt av uro og atter uro. «Det er ganske ekstreme saker, forsterket av Fox' suverene skrivestil, direkte, usentimental og tilforlatelig,» skrev kollega Cathrine Krøger presist om «Lånt stas» da hun anmeldte den i 2014. Paula Fox ble gravid som 21-åring, men oppga barnet til adopsjon. Datteren ble Linda Carroll, forfatter og psykoterapeut, som igjen fikk en datter, Courtney Love. Hun ble gift med Nirvana-vokalisten Kurt Cobain. Love har seinere dyrket en myte om at hennes ukjente bestefar er Marlon Brando, noe Paula Fox har benektet på det sterkeste. Datteren til Courtney Love og Kurt Cobain, Frances Bean Love, har også dels vokst opp i fosterhjem på grunn av moras stoffmisbruk. I dag er hun kjent som designer og modell.

MEMOARER: «Lånt stas» (2001).
MEMOARER: «Lånt stas» (2001). Vis mer

SÅ HER ER det nok å ta av. Men Paula Fox er først og fremst en meget sterk dikter, enten hun skriver memoarer eller romaner. «Guden for mareritt» foregår i et kunstner- og bohemmiljø i New Orleans. Desperate typer i et tett, røykfylt drama. Jonathan Franzen hevder at Fox avslører «en forbindelse mellom desperasjonen i et ekteskap og desperasjonen i det amerikanske samfunnet». Aktuell, med andre ord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.