70-TALLET: Teksten Ole Paus er nominert med, er hentet fra hans tredje album, "Blues for Pyttsan Jespersens pårørende" (1974). Foto: NTB Scanpix
70-TALLET: Teksten Ole Paus er nominert med, er hentet fra hans tredje album, "Blues for Pyttsan Jespersens pårørende" (1974). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst

Paus og Cranner synger om livet, fortettet gjennom noen få vers

Wandrups utvalgte: To av visekunstens konger er nominert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor i litteratur Gisle Selnes og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Stem på din favoritt.
Stem på din favoritt. Vis mer

http://www.dagbladet.no/kultur/karing-hvem-har-skrevet-landets-beste-sangtekst/68471695

Denne spalten vil i løpet av sommeren minne om de nominerte låtene. I dag står to av musikk-Norges største veteraner på lista. Alf Cranner spilte inn Harald Sverdrups tekst «Sjømannsvise» til plata «Vers og viiiiiiser» i 1966. En komprimert fortelling om livet, kjærligheten og døden, stemt i moll:

«Solen står i ruten/Glasset på ditt bord/Gyllen er din tørst/Skål min bror/Skål for denne skuten.» Ole Paus har også spilt inn denne sangen, på plata «Den store norske sangboka» (2007). Han er nominert med sin egen «Blues for Pyttsan Jespersens pårørende» (1973), fra LP-klassikeren med samme tittel.

Dette er også en vakker moll-visjon av livet, oppsummert med få ord. Også Paus inkluderer en skål, for hva skal man stille opp med? «Målet er stort og selv om ingen kan sette noe navn på det som skjer,/er vi klovner underveis mot dit hvor ingen drømmer mer.» Blir tekster bedre enn disse to?

  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer