Paus synger salmer igjen

Sammen med Oslo Kammerkor framfører Ole Paus seks egne sanger som er krysset med seks salmer av Hans Adolph Brorson (1694- 1764). Det er blitt en plate om døden, himmelen, ensomhet, frelse, synd og den store hvite flokk.

- Det er en av de vakreste sangene som finnes, sier Ole Paus om Brorsons «Den store hvite flokk». Han var ikke vanskelig å få med på prosjektet til produsent Erik Hillestad, som også sto bak «Salmer på veien hjem» for noen år siden.

- Det er så mye himmel i det han synger, i slekt med mye av det Brorson har skapt. Paus har nærmet seg et slags salmespråk, mener Hillestad.

300 år

«Det begynner å bli et liv - det begynner å ligne en bønn» er årets lengste CD-tittel, og det har tatt lang tid å få prosjektet i mål også. Men tre år blir en parentes når man veit at tekstene til Brorson har levd i 250- 300 år.

Paus skrev sine seks mens plata ble spilt inn i Ris kirke, og fikk kjeft fordi han var seint ute.

- Problemet er jo heller at Brorson var 250 år for tidlig ute, slår Paus tilbake.
Brorsons tekster var årsaken til at Grete Pedersen Helgerød, leder for de 34 stemmene i Oslo Kammerkor, slet mer med prosjektet.

- Det er mye himmel og mye mørke som må gis et uttrykk. Det koster, sier hun.

Allsidig

Paus kan se tilbake på et allsidig kunstnerliv med visesang, satire, tv-jobbing og bøker, men er ikke redd for å favne over for mye.

- Det er for seint å tenke på en kalkulert karriere. Det er jo den samme historien du forteller hele tida - ditt eget liv. Men jeg hadde ikke klart å gjøre dette for ti år siden. Man må ha levd litt, innrømmer Paus.

- Synger du salmer fordi du er kristen?
- Det er lett å si at jeg er kristen, særlig nå når det nærmer seg jul. Men det betyr bare at jeg bekjenner meg til en gud og en tro.

- Ber du aftenbønn?
- Ja, noen ganger. Det er ikke så dumt å be morgenbønn, heller.

- Hva blir det neste fra din hånd?
- Jeg har aldri hatt noe hvileskjær. Skulle gjerne unt meg å kikke litt bakover og framover, ikke bare sitte på en løpsk hest og ri for livet. Det haster ikke for meg. Man veit jo ikke hvor lenge man får leve, heller, sier en ydmyk Paus. Men redd døden er han ikke.

- Livet er en midlertidig affære. Det tror jeg døden er også.

<B>TILBAKE I KIRKEN:</B> Ole Paus skrev seks nye sanger som ble krysset med seks salmer av danske Hans Adolph Brorson i kompaniskap med dirigent Grete Pedersen Helgerød og Oslo kammerkor.