Paus' vise til Johnny Olsen

Ole Paus har dedisert en egen vise til høyreekstremisten Johnny Olsen. Olsen ble skremmende aktuell igjen gjennom helgas skyteepisode i Dronningens gate i Oslo.

Olsen har selv fått høre visa, som Paus har gitt navnet «Jonny». I sangen gir Ole Paus uttrykk for hvor vanskelig det kan være å komme tilbake til samfunnet når man først har kommet så på skråplanet som Johnny Olsen. Slik lyder det første verset:

«Jonny har begynt på den lange
reisen hjem.
Fire gutter dro ut,
og to av de ble igjen.
Det var den natten da noe
gikk forferdelig galt:
Det var noe som stønnet.
Det var noe som smalt.
Og Jonny begynte på den lange
reisen hjem.
»

- Jeg skrev sangen i forbindelse med et program Gerhard Helskog skulle ha om ekstremisme. Sangen handler om Johnny Olsen, men i grunnen om hele ekstremistmiljøet. Noen må melde fra til de gutta at det finnes en vei hjem. For de har jo gått seg så veldig langt bort. Og veien hjem blir lengre for hver dag som går når man faller utenfor.

Ole Paus ser på Johnny Olsen som et symbol på dem som faller utenfor.

- Det farlige med dagens samfunn er at det blir masseprodusert slike Johnny Olsen-typer, sier Paus.
I forrige uke fikk Paus oversendt «Jonny»-sangen til Olsen selv via hans advokat. Olsen fikk høre den, og skal ha gitt utyrykk for at han likte den.

- Han sa til advokaten at han tok den til seg, men det som skjedde i helga kan jo tyde på at det ikke hjalp så veldig mye, sier Ole Paus.