Pauseknappen skal berge norske festivaler

Regjeringa vil legge ned knutepunktordninga, men farer for fort fram ifølge Ap.

ENDRINGER: Øyafestivalen i Oslo er blant dem som vil merke omlegginga.


Torsdag


Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENDRINGER: Øyafestivalen i Oslo er blant dem som vil merke omlegginga. Torsdag Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Tirsdag raslet profilerte forfattere med pennen over regjeringas forslag om å legge ned knutepunktordninga for landets viktigste festivaler.

Vigdis Hjorth, Per Petterson, Helene Uri og Anne B. Ragde ber alle regjeringa snu, og får støtte fra Anette Trettebergstuen (Ap).

Hun vil trykke på pauseknappen umiddelbart.

- Men det registrerer jeg at regjeringspartiene ikke er interessert i, de velger heller å kjøre på og gjøre dette fort og gæli?. Det er lite prinsipielt og skaper stor usikkerhet for alle festivalene, hevder Trettebergstuen.

16 av landets største festivaler har hatt krav på statlig tilskudd i kraft av sin knutepunktstatus. Denne ordninga vil Thorhild Widvey nå avvikle og gi hele pengepungen til Norsk kulturråd.

- Uklokt - Jeg mener det er uklokt av regjeringa at knutepunktordningen foreslås avviklet gjennom et statsbudsjettforslag, uten at Stortinget har fått mulighet til å drøfte alternative måter å ivareta den rollen knutepunktordningen var ment å ha, sier hun.

En rekke festivaler har ytret sin misnøye med forslaget, sist i rekka er Norsk litteraturfestival.

- Det har tatt 20 år å bygge opp festivalen til det den er i dag, men det er fort gjort å rive den ned, sa festivalsjef Marit Borkenhagen i Dagbladet tirsdag.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er derimot ikke bekymret over norsk festivalframtid.

- Det er meningsløst å si vi ikke har vurdert dette godt nok. Det ble iverksatt en evaluering av knutepunktordninga for flere år siden, av Arbeiderpartiet til og med, svarer hun og legger til:

- Litteraturfestivalen har et godt liv å leve, selv om den nå kommer inn under Kulturrådet. Og jeg har registrert at det er relativt bred støtte til denne endringa, utenom de festivalene som i dag er knutepunktfestivaler, sier Widvey.

KrF-støtte Støttepartiet KrF forblir tro mot regjeringa, og Geir Bekkevold sier til Dagbladet at han ikke ser behovet for å fryse forslaget fra Widvey, slik Trettebergstuen ønsker.

- Nei. Jeg ble litt irritert da jeg så saken ble en del av statsbudsjettet, og ikke behandlet i Stortinget på egne bein. Men jeg hadde uansett kommet til den konklusjonen at jeg støtter omlegginga. Det som er viktig nå er at vi heller benytter tida framover til å utarbeide noen konkrete kriterier for hvem som skal få støtte i Norsk kulturråd, sier han.