Paven som superhelt?

Pave Johannes Paul II vifter med kappen. I Dagbladet.nos litteraturnytt avslører vi også hva som ligger på nattbordet til Prince Charles, og siste nytt på e-bokfronten.

Pave Johannes Paul II som superhelt? I alle fall har Vatikanstatens overhode nå noe felles med Supermann og Lynvingen: Livet er presentert som tegneserie. The Guardian kan fortelle at tittelen blir «Karol Wojtyla: Pope of the Third Millennium», og at tegneserien er myntet på barn. Og selv om det avsløres at unge Karol var henfallen til piker, vin og sang før han tiltrådte som pave i 1978, har Vatikanet godkjent tegneserien.

Zadie Smith er årets litterære sensasjon i Storbritannia. Den fargerike 25-åringens debutroman «White Teeth» var svært ettertraktet på Frankfurt-messa i høst, og den blir også å finne i norsk språkdrakt neste år. I helga ble hun tildelt avisa The Guardians debutantpris. Romanen er et satirisk speilbilde av et multikulturelt miljø i det nordøstlige London.

Prins Charles har ifølge CNN avslørt at han er en stor fan av J.K. Rowlings bøker om Harry Potter. Dette meddelte han en skare med elever under et besøk på en barneskole i London. Potter-feberen er prinsen slett ikke alene om. På verdensbasis har bøkene solgt i utrolige 66 millioner eksemplarer.

100 000 kroner i stipend til livsopphold er hva hver av fribyforfatterne får fra Utenriksdepartementet, melder NRK Kulturnytt. Bare Stavanger og Kristiansand er foreløpig med på fribyordningen, som innebærer at en forfulgt forfatter får bo gratis i kommunen i et år. UD håper flere byer vil bli med etter dette - dette gjelder spesielt Oslo.

En ny e-bokstandard er utviklet av den amerikanske forleggerforeningen (Association of American Publishers) og rådgivningsselskapet Andersen Consulting. Dette formatet skal gjøre det enklere å lese elektroniske tekster på flere plattformer, både på vanlig PC-skjerm, håndholdte PCer og spesielle lesemaskiner, skriver Publishers Weekly.