BALTIMORE, 30. APRIL: Soldater fra Nasjonalgarden holder vakt i en Humvee i Sandtown, nabolaget der Freddie Gray ble arrestert. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP
BALTIMORE, 30. APRIL: Soldater fra Nasjonalgarden holder vakt i en Humvee i Sandtown, nabolaget der Freddie Gray ble arrestert. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFPVis mer

Påvirket arkitekturen opptøyene i Baltimore?

Man kan ikke byplanlegge seg bort fra fattigdom og opptøyer, men det finnes gode og dårlige virkemidler. Konsekvensene ser man de neste tiårene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Arkitekter har gjerne høye tanker om sin egen betydning. Vi ser det i forbindelse med forslagene til nytt regjeringskvartal i Oslo, der folkestyret skal bevares og styrkes gjennom utformingen av åpne parkanlegg, passasjer som knytter sammen øst og vest og høyhus som frigjør bygulvet og fyller oss alle med yrende demokratisk jubel.

Noen vil kalle dette stormannsgalskap. Jeg synes det er helt på sin plass. Arkitekter bør ha høye tanker om sin egen rolle. Ja, de bør faktisk bli enda høyere på pæra, enda mer selvsikre på at det de driver med har betydning for samfunnets utvikling. Jeg tror en slik selvsikkerhet ville forhindret en del av den svake arkitekturen og feilslåtte byutviklingen standen har vært medansvarlig for gjennom de siste hundre år.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn