Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pax-flaks

Alle har hørt om Darwin? Men hvor mange har lest hans berømte verk «Om artenes opprinnelse», utgitt i 1859?

Heller få, også blant de hundre professorene som var med på å kåre den til tidenes viktigste bok i forbindelse med Bokklubben Dagens Bøkers lansering av sitt nye kulturbibliotek i høst.

Men nå har professorer og andre, som synes originalen er for vanskelig, sjansen gjennom Dag O. Hessens «Darwins verden», utgitt av Pax' nye barne- og ungdomsbokforlag Omnipax.

Det er blitt en velskapt faktabok som innfrir forlagsredaktør Anne Horns drøm om å utgi skikkelige fagbøker for et yngre (og eldre?) publikum.

Hun må jo også ha hatt mer enn flaks da hun inviterte professor i biologi, Dag O. Hessen, til å skrive boka. For hun visste vel ikke om kåringen av Darwin-boka og at hennes forlags utgivelse skulle komme midt oppi en heftig Darwin-debatt? God timing, uansett. Det er henne vel unt å gni seg i hendene.

Rabalder

Etter Darwin skulle verden aldri bli den samme. «Om artenes opprinnelse» kom til å utfordre skapelsesberetningen og skape rabalder verden over, skriver Hessen i boka, der han makter å forklare Darwins teori og arbeid i et begripelig og godt språk, nesten fritt for fremmedord. Boka er også bra illustrert og redigert, med oversiktlige faktarammer og henvisning til minternettadresser. Der kan man finne mer kunnskap om emner og personer som Hessen streifer.

Boka begynner med Charles Darwins jordomseiling med HMS «Beagle» fra 1831 til 1836. Han hadde fått invitasjon til å bli med som forsker, 22 år gammel. Reisen innleder hans livsverk som det skulle ta 28 år å skrive ferdig. Bit for bit samlet han kunnskap og bevis om artenes opprinnelse og om at alt liv på jorda er i slekt.

Motstand

Men han gjorde det ikke uten motstand fra omgivelsene. Så som på det store møtet i Oxford i 1860 da biskop Wilberforce avsluttet et halvannen times angrep på Darwins bok med spørsmålet: «Er det på hans bestefars eller bestemors side at han tror slektskapet med aper kommer inn?»

Fortsatt sier nær halvparten av den amerikanske befolkning nei til darwinismen, eller utviklingslæren. Blant nordmenn er situasjonen noenlunde den samme. Halvparten av oss tror ikke på den, eller har ikke tatt stilling, forteller Hessen.

Uansett hva man tror eller ikke, er boka full av underholdende opplysninger. Hvem visste at mauren i velutviklet latskap kynisk holder slaver, at det finnes rundt 300 000 forskjellige arter av biller på jorda og at det var Darwin som ga metemarken verdighet? Mye snacks å hente for den vitebegjærlige, enten man er skoleelev eller professor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media