Peak fosfor

MILJØ: Liv slik vi kjenner det kan ikke eksistere uten fosfor. Men forekomstene tømmes faretruende raskt.

OVERFORBUK AV FOSFOR: I rike land bedrives det i stor grad overskuddsgjødsling. Med økende råvareknapphet vil gjødselprisene stige, noe som vil gi økte matvarepriser og ramme de fattigste matvareprodusentene hardest, mener Dag O. Hessen. Foto: Reuters/Scanpix
OVERFORBUK AV FOSFOR: I rike land bedrives det i stor grad overskuddsgjødsling. Med økende råvareknapphet vil gjødselprisene stige, noe som vil gi økte matvarepriser og ramme de fattigste matvareprodusentene hardest, mener Dag O. Hessen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET FINNES HOVEDLINJER av bekymring når det gjelder vårt livsgrunnlag på denne planeten. Den ene dreier seg ressurstilgang og går tilbake til Thomas Robert Malthus som i sitt innflytelsesrike verk An Essay on the Principle of Population fra 1798 påpekte faren for kommende sultkatastrofer fordi befolkningsveksten var raskere enn veksten i matvareproduksjonen.

I ettertid har Malthus fått ry som den første miljøpessimist, for var ikke hans bekymring totalt grunnløs? Viste ikke den grønne revolusjon nettopp menneskehetens formidable evne til å løse ethvert problem? Nær 200 år (og drøyt 3 milliarder mennesker) senere satte Rachel Carsons bok Den tause våren (1969) søkelyset på en annen trussel — våre utslipp av gifter og avfallsstoffer, spesielt landbrukets sprøytemidler som representerte en til da lite påaktet bieffekt av den grønne revolusjon.

Siden kom våre utslipp av forsurende svovel og ozonnedbrytende stoffer som nedslående eksempler på hvordan vi på fundamentalt vis var i stand ti å ødelegge vårt livsgrunnlag, men også som oppløftende eksempler på at vitenskap og politikk sammen også her fant en løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer