Pearl Jam

Ved siden av Nirvana var Pearl Jam det ledende bandet som kom ut av grønsjbølgen på begynnelsen av 90-tallet. Mot sin egen vilje ble Eddie Vedder en av tiårets store idoler.

I motsetning til mange av sine hårete kolleger fra Seattle har Eddie Vedder og co. overlevd i et marked der grønsj forsvant fra trendbarometeret en gang midt i tiåret.

Varemerket til gruppen, som i 1990 ble dannet i kjølvannet av Green River og Mother Love Bone, har vært tung, 70-tallsinspirert rock. En ganske pompøs stilart som i begynnelsen av bandets karriere, spesielt rundt debutalbumet «Ten» (1991) ble kritisert for å være vel kommersiell. Etter hvert som bandet fikk vist seg fra sine mer kompromissløse sider har respekten fra pressen og publikum bare økt. Det var populært å snakke nedsettende om Pearl Jam en gang. Slik er det ikke lenger. Likevel er det en kjennsgjerning at bandets to første plater er de klart mest interessante.

Tittelen «Ten» var en hyllest til New Jersey Nets basketball-legende Mookie Blaylock, hvis navn bandet også brukte før de fant fram til Pearl Jam. Dette navnet var inspirert av Eddie Vedders oldemor Pearl.

Eddie Vedder har selv nevnt bandets konsert på Alaska i Oslo den 8. februar 1992 som en av gruppas aller beste. Har også spilt på Kalvøya-festivalen, med innlagt «overraskelseskonsert» på Sentrum Scene.

Sommeren 2000 rammet tragedien Pearl Jam. 8 fans ble klemt til døde foran den oransje scenen på Roskilde. «Våre liv blir aldri de samme» sa bandet etter ulykken.

Pearl Jam
Pearl Jam Vis mer