KONTROVERSIELL: Knut Faldbakken (70) har skrevet på fulltid siden han var 24 år, og er kjent for å ta opp kontroversielle temaer som incest, seksuell frigjøring og kjønnskamp. I sin åttende kriminalroman, Natthagen, skriver han om en pedofil overgriper. Foto: Lars Eivind Bones.
KONTROVERSIELL: Knut Faldbakken (70) har skrevet på fulltid siden han var 24 år, og er kjent for å ta opp kontroversielle temaer som incest, seksuell frigjøring og kjønnskamp. I sin åttende kriminalroman, Natthagen, skriver han om en pedofil overgriper. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

Pedofiliutspill får støtte

Forfatterkolleger og fagfolk berømmer Knut Faldbakken for å skrive bok om et så betent tema som pedofili.

I sin kommende kriminalroman skriver Knut Faldbakken om en pedofil overgriper.

Faldbakken sier at han forstår at pedofili finnes og at å si at det er ufattelig å begå slike handlinger er mangel på fantasi. Han mener også at seksualiseringen av unge jenter gjør det vanskeligere for pedofile.

Faldbakken er svært spent på reaksjonene på boka, som kommer i slutten av oktober. De har ikke latt vente på seg.

- Farlig kobling - Faren ved å knytte pedofili til seksualiseringen av ungjenter, er at det kan oppfattes som at unge jenter ikke har rett til seksualitet. Småjenter skal få lov til å gni underlivet mot hjørnet av et bord uten å bli påført skam. Tenåringsjenter skal få drive med eksperimentering og utforsking og fortsatt ha rett til å ikke bli objektivisert eller utsatt for overgrep, sier sosiolog Hannah Helseth.

Hun gav i fjor ut boka «Generasjon Sex», som tar opp seksualiseringen av unge jenter og stiller spørsmål om den gir jenter makt eller bekrefter jenters avmakt.
 
- Jeg roper samtidig hurra for forfattere som tar opp overgrep mot barn. Det eneste som er mer tabubelagt enn å være utsatt for seksuelle overgrep er å være overgriper, sier Helseth.

- Ikke skyld på ofrene Helene Uri gav for to år siden ut boka «Den rettferdige», som dreier seg om en familiefar som blir uskyldig dømt for incest.

- Pedofili har eksistert til alle tider og er på den måten forståelig, men selvsagt ikke akseptabelt. For meg er det nok lettere å forstå slike lyster jo eldre barna er, men overgrepene skal uansett ikke tolereres. sier Helene Uri
 
Hun er imidlertid ikke enig med Falbakken i at underholdningsmedienes seksualisering av jenter gjør det vanskeligere for pedofile.

- Uansett om det gjelder voksne, lettkledde, berusede kvinner eller barn, må aldri skylden skyves over på ofrene, sier hun

- Mange teite mødre Anne B. Ragde mener det er strålende at Faldbakken skriver om pedofili.
- Det er en forfatters jobb å se verden fra ulike ståsteder. Jeg tar av meg hatten for at man gjør den vanskelige oppgaven å skrive om mennesketyper som er så fjernt fra sitt eget liv, sier Ragde.
 
Hun er enig med Faldbakken i at seksualiseringen av unge jenter er et problem.

- Jeg er kritisk til trenden med utfordrende klær på småjenter. Skalaen for hva som er tillatt og ikke forskyves hos pedofile som blir fristet. Men en ting er å fantasere, en annen ting er å begå overgrep, sier Ragde.

Hun mener mødre må ta større ansvar for hvordan unge jenter kler seg.
- Det er mange teite mødre som kler opp døtrene sine som små lolitaer fordi de ikke er vellykkede selv.

- Viktig debatt - Utfra et profesjonelt ståsted er ikke seksuelle overgrep ubegripelige.Men moralsk vekker de sterke reaksjoner og fordømmelser, sier Knut Hermstad.

Han er klinisk sexolog med doktorgrad om menn som begår seksuelle overgrep, og gav i fjor ut boka «Forbrytelse og selvforståelse - om menn som begår seksuelle overgrep mot barn»

Hermstad mener Faldbakkens bok om en pedofil overgriper er viktig.

- Det er viktig med bøker som sier noe om personer som begår overgrep og hvorfor de gjør det. Kunnskap om dette bidrar til at man holder panikken rundt temaet borte, panikken gjør nemlig ofte vondt verre.

Hermstad er imidlertid kritisk til Faldbakkens påstand om at unge jenter som kler seg utfordrende gjør det vanskeligere for pedofile.

FARLIG KOBLING: Sosiolog Hannah Helseth berømmer Knut Faldbakken for å skrive om pedofili, men er kritisk til at han kobler temaet til seksualisering av unge jenter. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
FARLIG KOBLING: Sosiolog Hannah Helseth berømmer Knut Faldbakken for å skrive om pedofili, men er kritisk til at han kobler temaet til seksualisering av unge jenter. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Dette er svakt begrunnet. Ikke alle overgripere utfordres av slikt, sier han

 
 

- IVARETA OFRENE: Knut Faldbakken mener at det at unge jenter kler seg utfordrende gjør det verre for pedofile. Forfatterkollega Helene Uri er opptatt av at ofrene aldri må føle skyld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet.
- IVARETA OFRENE: Knut Faldbakken mener at det at unge jenter kler seg utfordrende gjør det verre for pedofile. Forfatterkollega Helene Uri er opptatt av at ofrene aldri må føle skyld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet. Vis mer
VIKTIG OPPGAVE:- Det er en forfatters oppgave å skrive om ubehagelige temaer. Jeg tar av meg hatten for Faldbakken, sier Anne B. Ragde. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
VIKTIG OPPGAVE:- Det er en forfatters oppgave å skrive om ubehagelige temaer. Jeg tar av meg hatten for Faldbakken, sier Anne B. Ragde. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer