Peer Gynt til nordflåten

TROMSØ (Dagbladet): Den russiske nordflåten skal sette opp Ibsens «Peer Gynt» på sin teaterscene i Murmansk. Forestillingen støttes med 60 000 kroner av Det norske utenriksdepartementet.

Nordflåten er Russlands militære stolthet. En militær gigant med strategiske atomubåter og kryssere med atomraketter som patruljerer den nordlige halvkule.

Nordflåten er også et samfunn i miniatyr, og har derfor sitt eget teater. Fungerende generalkonsul Ole Bjørnøy i Murmansk er svært glad for at nordflåten satser norsk.

- Dette blir mange unge russeres første møte med teatret. Da er det flott at de får se noe av det mest spektakulære av teaterstykker som Norge kan by på, sier Bjørnøy til avisa Nordlys.

Han antar at «Peer Gynt» vil bli spilt i flere år. Vernepliktige soldater og offiserer med familie får velferdsturer fra marinebasene til storbyen Murmansk for å gå på teater. Forestillingene er også åpne for sivile.

Søknaden fra Nordflåten om støtte til «Peer Gynt»-oppsettingen kom først til Forsvarsdepartementet. Der steller man mest med kuler og krutt, og fant at søknaden lå noe utenfor «en sikkerhets- og forsvarspolitisk ramme».

Nordflåten fikk njet fra Forsvarsdepartementet, men Utenriksdepartementet så med velvilje på satsingen.