Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Peer Gynt

I kveld skal Norges DJ-storebror Peer Osmundsvaag gjøre Grønland enda mer eksotisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

klubb: Peer Osmundsvaag dro fra fiskeværet Måløy og endte opp med å menge seg med Madonna, Oasis og Take That i verdensmetropolene.

- Jo, det er sant at jeg spilte sammen med Moby på Madonnas bursdag en gang, sier Peer.

Historien om nordmannen som slo seg opp i toppen av Europas elektroniske musikkmiljø, har et snev av sjarm ved seg:

I 1989 dro den da 17 år gamle Peer til England for å prøve lykken. Han ble straks en av pionérene på det som gikk under den sagnomsuste betegnelsen raveparties .

- Vi var jo lovløse. Vi tok oss ut i åkere og myrer, bar høyttalere og miksebord flere kilometer, før vi startet festene.

I 1991 bestemte han seg så for å importere begrepet ulovlige fester til Norge.

- Det var vilt en periode. Vi kunne samle hundrevis av mennesker en lørdag kveld, i kjellere, i tomme lokaler, i Oslo. Men fenomenet var såpass ferskt i Norge at politiet ikke visste helt hvordan de skulle håndtere det. Det slo galt ut. Vi møtte masse motbør, og det skadet hele kulturen. Jeg dro like godt tilbake til England. Jeg trodde aldri at man noen gang ville forstå hva vi drev på med, forteller Peer.

I 1994 møtte DJ Peer bandet D:ream, som slo gjennom med monsterhiten «Things can only get better». - På ett punkt tok jeg meg selv i å få smaken på det glade jetsetliv med limousiner og privatfly. Vi turnerte heftig sammen, verden rundt, samtidig som jeg skrev låter med bandet. Det satte også fart på min egen karriere, sier Peer Osmundsvaag.

- Jeg kom tilbake til Oslo i 1996. Jeg var sliten av musikkbransjen, og søkte ly i fjorder og fjellheimer.

Siden har han vært Musikk-Norges fremste konsulent og pedagog på elektronisk musikk. Ikke minst som bookingansvarlig for klubbdelen av Quartfestivalen, som han han har vært med på bygge opp til å få et solid ry over hele Europa.

- Du vet, det er disse øyeblikkene jeg ikke har kapret før, de jeg mangler i samlingen, jeg trakter etter, sier Osmundsvaag. Først nå, nesten ti år etter at han rømte det fattige DJ-landet Norge, opplever han at respekten for den norske elektroniske scenen når himmelen.

Gjennom sitt bookingbyrå «Atomic Agency» skal han nå få ytterligere fart på norske band og DJs i utlandet, i tillegg til selv å misjonere for nye og kjente utenlandske navn i Norge.

- Ved bruk av DJer som er like store som bandet, og ved å la fotografer, filmskapere og kunstnere levere det visuelle gjennom verk som står til musikken, kan vi skape noe spesielt. Jeg føler at vi må gjøre noe for å komme oss ut av det tradisjonelle formularet som er med på å gi litt doomsday-stemning over Oslos natteliv om dagen, sier Peer.

- Dette er en egotripp. Jeg har styrt alt selv. Og jeg kan godt booke en ekstra DJ. Bruke noen ekstra kroner. Bare vi får en kul fest, mener jeg.Zero 7, Mark Rae, Ralph Myers & The Jack Harren Band, DJ Eivind Olsvik og Peer sjøl spiller på Det Åpne Teater på Grønland i Oslo i kveld.

Hele Norges coronakart