Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Peer på svartebørs

GÅLÅ (Dagbladet): Her kjører Peer Gynt med følge mot svartebørsen. Samtlige 11000 billetter var revet bort tidlig i februar. Og imens må regissør Svein Sturla Hungnes avvise Ibsen-kåte skuespillerkjendiser i fleng.

- Men rollen min får de aldri, fastslår en sedvanlig forbannet Lars Andreas Larssen. Han har mistet telling over hvor mange «Peer Gynt»-forestillinger han har vært med på. Det skulle uansett vært langt flere:

- Vi har bare seks forestillinger hver sommer, fordi bygdafolket som deltar skal ha ferie. Så dette suger! Jeg har blitt rævrent i månedsvis av folk som vil ha billetter, brøler Larssen.

Mini-Nationaltheater

Selv har han bare ordnet plass til den indiske ambassadøren med følge.

- Jeg skal pakke dem inn i kjeledresser. De kan ikke komme her med sarier om balla. Det blir for kaldt.

Det er tolvte året «Peer Gynt» blir satt opp i traktene hvor Ibsen skal ha funnet inspirasjonen til sin mystiske figur, på Gålå ved Vinstra. Fra å være et lokalt arrangement basert på lokale ressurser har friluftsteateret vokst seg stort. Ja, nesten til et Nationaltheater i miniatyr.

- Kari Simonsen, Mari Maurstad og Lars Andreas Larssen kommer i likhet med lyd, lys, produksjonssjef Henrik Voigt og meg fra Nationaltheatret, sier regissør og Peer Gynt , Svein Sturla Hungnes. Han blir stadig oppringt av folk som vil ha billetter. Og kjente skuespillere som vil ha roller.

- Vi lager Norges beste «Peer Gynt»-forestilling. Det vil de selvsagt være med på. Vi bruker ikke en eneste krone på annonser, dette selger seg selv. Folk kjøper billetter til neste års arrangement så fort «sceneteppet» har gått ned, sier Hungnes.

Sonja kommer

- Det er helt vilt, jeg tror 30 stykker har ringt meg for å få billetter. Det er bare et tidsspørsmål før vi ender opp med en svartebørs her på fjellet, ler Mari Maurstad.

120 amatører bidrar ved Gålåvannet på Fronfjellet. I trolske omgivelser får Peer Gynt vist seg i all sin schizofreni. Han springer halvnaken i trollheimen, for like etter å ankomme Afrika i åpen amerikaner med motorsykkeleskorte. Og tre fly som suser forbi bare meter over publikum. I morgen vil dronning Sonja for tredje gang være blant de 1700 med bakoversveis.

- Alle burde se denne forestillingen før de dør, den er det merkeligste jeg har vært med på. Det er en høymesse til livet i Ibsens grunnvann. Jeg var borte i fire år, det gjorde vondt, nå blir jeg her til jeg må trilles inn i rullestol, fastslår Larssen på kav gudbrandsdøl.

PANSERTØFF PEER: Peer Gynt har utviklet seg litt siden Ibsen fant inspirasjon til sin mystiske figur på Gålå i Gudbrandsdalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media