Anmeldelse: Jon Refsdal Moe - «Rant 2»

Peker nese til sosialister og kule oslofolk

Flott talestrøm om å lete etter seg selv.

TEATERMANN: Jon Refsdal Moe (44) har en doktorgrad i teatervitenskap og tiltrer snart som professor i dramaturgi ved Stockholms konstnärliga högskola. Han er tidligere sjef for Black Box Teater i Oslo. Han er også kjent fra Morgenbladets spalter. Foto: Fanfare
TEATERMANN: Jon Refsdal Moe (44) har en doktorgrad i teatervitenskap og tiltrer snart som professor i dramaturgi ved Stockholms konstnärliga högskola. Han er tidligere sjef for Black Box Teater i Oslo. Han er også kjent fra Morgenbladets spalter. Foto: Fanfare Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor kom Jon Refsdal Moe med boka «Rant 1», en blanding av selvbiografi, roman og essay fra en jeg-person som forsøker å finne sin plass i en forvirrende tid. Utvilsomt et tenkende menneske, som bor på St. Hanshaugen, snart blir 45 år gammel og som fører et medrivende og til tider vittig språk mens han raljerer med trender og mennesketyper.

En talestrøm

Nå kommer «Rant 2», som følger opp prosjektet med nye refleksjoner, observasjoner, opplevelser og reflekterende skildringer av samfunnet. Hva betyr «rant»? Skal vi gå ut fra den engelske betydningen, står vi overfor en tirade, eller en talestrøm som gjerne er bombastisk og høyravende.

Forfatteren har et i utgangspunktet et både selvironisk og ironisk perspektiv. Den nye boka starter og slutter med at forfatteren deltar på en teatersalong på Nationaltheatret om den engelske dramatikeren Sarah Kane, et arrangement Refsdal Moe deltok på høsten 2017. Han skriver altså om seg selv, men dikter seg om til forfatter på samme måte som en Karl Ove Knausgård, en Thure Erik Lund eller en Thomas Bernhard.

Det er med andre ord naturlig å kalle disse bøkene romaner, eller metaromaner, ettersom de i høy grad handler om forfatterens bestrebelser på å skrive og utgi en bok. I store deler av den teksten som utgjør «Rant 1» og «Rant 2» skriver han om omgivelsene, ikke minst om grupper som går under betegnelsen venstresida, kule typer eller borgerskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer